OEP: új finanszírozási technikák kellenek az onkológiában

A várható költségrobbanás kivédésére egyre inkább szükségessé válik új finanszírozási technikák bevezetése, amely akár pusztán pénzügyi, akár eredményességi alapon megosztja a kockázatot a finanszírozó és a gyógyszercég között – áll az OEP által az onkológiai ellátás költségeiről közzétett összefoglaló konklúziójában.

Penz_lakatalatt_kA számadatokat és költségelemzést is közlő dokumentumban az OEP az orvosoknak szóló üzenetként hangsúlyozza: „A társadalmi felelősségvállalásnak a költségek vonatkozásában is meg kell jelennie, az orvosok részéről a terápiaválasztásban is fokozatosan kell érvényesíteni a költséghatékonysági szempontokat.”

Az összefoglalóból kiderül: az OEP 2013-ban mintegy 160 milliárd forintot fizetett ki az E. Alap természetbeni kiadásaiból a daganatos megbetegedésekhez kapcsolódó költségekre. Ennek legnagyobb részét, mintegy 68,5 milliárd forintot a fekvőbeteg-ellátásban fizettek ki, 45,5 milliárd jutott ártámogatásra, 21,3 milliárd tételes gyógyszerekre, és más költségek mellett mintegy 9 milliárd forintot költöttek el a járóbeteg-ellátásban.

A teljes elemzés PDF formátumban innen letölthető.