OECD: gazdag országokban is nagyok a különbségek

Az egészségügyi ellátás igénybevételében meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak az OECD-országok között, ugyanakkor az egyes országokon belül hasonló, vagy még ennél is nagyobb különbségek lehetnek – derül ki az OECD 2014 szeptemberében Geographic Variations in Health Care (Földrajzi Eltérések az Egészségügyi Ellátásban) címmel publikált jelentéséből. Az OECD felhívja a tagországok kormányainak figyelmét arra, hogy többet kellene tenniük az indokolatlan beavatkozások elkerülése érdekében, valamint biztosítaniuk kellene minden lakosuk számára a minőségi egészségügyi ellátáshoz történő egyenlő hozzáférést.

A jelentés 13 OECD-országra (Ausztrália, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság (Anglia), Finnország, Franciaország, Izrael, Kanada, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc) vonatkozóan vizsgálta az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele terén mutatkozó eltéréseket. Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételében tapasztalható mintákat a következő tíz indikátor alapján tanulmányozták: nem műtéti célú kórházi felvételi ráták, koronária bypass beavatkozás, angioplasztika, szívkatéterezés, csípőtörést követő kórházi felvétel/sebészeti beavatkozás, térdprotézis, térd artroszkópia, császármetszés, méheltávolítás, MRI-vizsgálat, CT-vizsgálat. A jelentésben szereplő adatok túlnyomórészt kórházi elbocsátási adatbázisokból származnak, és a 2011-es évre vonatkoznak (vagy arra a legutóbbi évre, melyre vonatkozóan elérhetőek voltak az adatok), illetve vizsgálták az elmúlt években megfigyelhető tendenciákat (többnyire 2001-től).

Amint a GYEMSZI összefoglalása rámutat, az igénybevételi adatokat a beteg lakóhelye szerint vizsgálták, néhány kivételtől eltekintve, így egy adott területen az ellátás igénybevételének szintje nem magyarázható azzal, hogy a betegek más földrajzi területen vették igénybe a szolgáltatást. Az igénybevételi rátákat kor és nem szerint standardizálták, kiküszöbölve ezáltal a lakosság szerkezetében mutatkozó különbségek hatásait. Az OECD jelentése fontolóra veszi az országok közötti és az országokon belüli eltérések lehetséges okait az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele terén, és ajánlásokat tesz ezek leküzdését célzó egészségügyi politikákra vonatkozóan.

Az OECD jelentés országokra lebontott magyar nyelvű összefoglalója PDF formátumban innen letölthető.