Obamacare hatása a rákdiagnózist követő kezelésekre

Az amerikai egészségügyi reform, az úgynevezett Obamacare után eltűntek a származás szerinti különbségek a rákdiagnózist követő kezelésekben.

A Chicagóban tartott éves ASCO kongresszuson prezentált új kutatás eredményei szerint azok az amerikai államok, ahol kiterjesztették a Medicaid nevű egészségbiztosítást az Obamacare törvény szerint, ott sikerült időben elkezdeni az előrehaladott rákkal diagnosztizált betegek kezelését, ezzel eltűntek a származási, bőrszín szerinti különbségek a daganatos betegek között.

A megfizethető ellátási törvény (Affordable Care Act, ACA, közkeletű nevén Obamacare) 2014-től lehetővé tette, hogy az államok számos biztosítatlan amerikait támogatásokkal segítsék egészségbiztosításhoz és így az egészségügyi ellátáshoz.

Amint az MTI összefoglalójából kiderül, a Yale Egyetem kutatói az Egyesült Államok elektronikus egészségügyi adatbázisai alapján 36 ezer beteg adatait elemezték, hogy a reform hatásait felmérjék. A törvény előtt öt százalékkal kevesebb afroamerikai kezelését kezdték el a rákdiagnózis után egy hónapon belül. Azokban az államokban, ahol az addig biztosítatlanoknak is lehetővé tették a biztosítást, eltűntek a különbségek.