Nyerhetünk a rák ellen

NépszabadságÁttörést hozott az elmúlt tíz év a rákbetegek életében. Egyes rákfajtáknál ötszörösére emelkedett a várható élettartam a jobb és célzottabb terápiák hatására – nyilatkozta dr. Bodoky György, az MKOT elnöke.

Naponta újabb felfedezések, javuló diagnosztikai lehetőségek, és a lassan, de legalább kezdődő szűrőprogramok – ezek jellemzik a daganatos betegségek elmúlt tíz évét. A sokak számára ma is „halálos” kórnak tartott rákbetegségek többsége, persze, csak ha idejében fedezik fel, akár százszázalékosan gyógyítható. Ez az üzenete valamennyi onkológusnak, betegszervezetnek ma, a rák világnapján.

A bél-, a gyomor-, illetve az emlőrák esetében beszélnek elsősorban forradalmi változásokról az onkológusok. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke konkrét számokat is említ. – A tumorok gyógyszerérzékenységén sikerült leginkább az elmúlt években változtatni, így végre „fogékonyakká” váltak a kezelésekre. A vastagbéldaganatok és általában az emésztőrendszeri rákok gyógyítása már most sikertörténetnek tekinthető – mondja a főorvos, aki szerint az új terápiák másik fontos jelentősége az, hogy célzottak, így sokkal kevesebb a mellékhatás.

– Az elmúlt időszakban sikerült például olyan gyógyszereket kikísérletezni, amelyek csak a beteg sejteket pusztítják. Ezek sokkal kevésbé drasztikusak, kevésbé károsítják a szerveket, csökkentek a sokszor elviselhetetlen melléktünetek – mint a hányás vagy a hajhullás – folytatja a vezető onkológus, aki szerint mind több ráktípusnál alkalmazható az egyre korszerűbb és eredményesebb terápia. A diagnosztika jelentősen gyorsul, és mindez végül elvezet a személyre szabott kezelésekhez. Ennek az elején tartunk ma.

Magyarországon már minden olyan gyógymód elérhető, mint bárhol másutt a világon. Az azonban, hogy hogyan jutunk hozzá, s hozzájutunk-e, már nem ilyen egyértelmű. Akárcsak a lassan induló, alakuló szűrőprogramok eredményessége, amelyek bizonyítottan drámaian változtathatnak a betegség kimenetelén. Az időben kiszűrt, s így korai stádiumban lévő daganatok többsége teljesen gyógyítható.

A hatást bizonyítja az az egészen friss kimutatás, amely szerint azokban az országrészekben, ahol a legtöbben mennek el a szűrésekre, az elmúlt fél évben egyetlen új, súlyos áttétes emlődaganatos beteget sem találtak az orvosok. Így valamennyi felfedezett esetet jó gyógyulási eséllyel kezdik kezelni, míg korábban havonta három-négy súlyos esettel kellett számolni. A korszerű diagnosztika lehetővé teszi a korai felismerést: a mammográfiás felvételen olyan kicsi daganatot is észlelni tudnak az orvosok, amely még nem is tapintható. Az ilyen stádiumban felismert és eltávolított, majd megfelelően utókezelt emlőrák véglegesen és teljes bizonyossággal gyógyítható.

A rákbetegségek harmada az életmód megváltoztatásával elkerülhető, további harmada pedig teljesen meggyógyítható – állítja az Egészségügyi Világszervezet.

Általánosságban elmondható, hogy a prognózis függ a stádiumtól, a rosszindulatúság fokától, a daganat hormonérzékenységétől és a betegnek a terápiával szembeni toleranciájától. Valódi gyógyulás az operálható esetektől várható.

A rákbetegségek harmada az életmód megváltoztatásával elkerülhető, további harmada pedig teljesen meggyógyítható – ez áll egyebek mellett az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2003 áprilisában közzétett jelentésében. A megelőzés két súlyponti része a dohányzás elleni világméretű, összehangolt fellépés, továbbá az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás népszerűsítése. Ezek a legfontosabb életmódbeli összetevői a rákmentes életnek.