Neuropathia felismerése és kezelése az alapellátásban

A neuropathiák gyakoriságuk ellenére sokszor aluldiagnosztizáltak, de az is előfordul, hogy a perifériás neuropathia hívja fel a figyelmet egy betegségre, vagy hiányállapotra. A szerzők az alapellátásban foglalkozó kollégák részére összefoglalják a leggyakoribb tüneteket, a neuropathiák patogenezisen alapuló osztályozását, a legfontosabb diagnosztikai és kezelési módszereket.

A neuropathia járhat viscerális, szomatikus, motoros és szenzoros tünetekkel, érintheti a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszert, okozhat pozitív és negatív tüneteket. A sokszínű klinikai kép is hozzájárul a kórkép aluldiagnosztizálásához. A neuropathia fájdalmas görcsöket, izomrángást, izomsorvadást, csontdegenerációt okozhat, illetve változásokat idézhet elő a bőrben, hajban és körmökben. A motoros neuropathia leggyakrabban izomgyengeséget, tovább egyensúly- és koordinációszavart okozhat. A szenzoros neuropathia zsibbadást, csökkent pozícióérzékelést, rosszabb koordinációt és egyensúlyt, csökkent hőmérséklet-változásra és fájdalomra való érzékenységet, spontán bizsergő vagy égő fájdalmat, esetenként allodyniát (fájdalmatlan inger által kiváltott fájdalom), hyperalgesiát (fájdalmas ingerre adott túlságosan erős fájdalom) és hyperpathiát (késleltetett kirobbanó válasz) okozhat.

Az autonóm neuropathia az érintett szervektől függően különböző tüneteket produkálhat, de gyakori tünetek a vizeletürítés hibás szabályozása, merevedési zavar, a vérnyomás és pulzus szabályozásának zavara vagy az izzadási képesség csökkenése. A tünetekre jellemző, hogy gyakran abban a testrészben jelentkeznek, amelyhez relatíve hosszabb idegek vezetnek, hiszen a hosszabb idegek könnyebben és hamarabb sérülnek, például anyagcsere-betegségek, vagy toxikus ártalmak során. Ez magyarázza az alsó végtagi tünetek zokni-, majd harisnyaszerű megjelenését. Hasonló ok áll a gyakran észlelt sinus tachycardia hátterében, hiszen a szívet lassító n. vagus sokkal hosszabb lefutású, mint a thoracalis szimpatikus idegek, ezért polyneuropathia esetén az utóbbi hatása túlsúlyba kerül, ami tachycardiával jár. A mindennapi gyakorlatban a helyes diagnózis felállításához nagyban segíthet a tünetek időbeli megjelenése. A neuropathiás tünetek gyakran este, éjszaka, nyugalomban jelentkeznek, nem hagyják a beteget aludni, álmából felébresztik. Ugyanakkor fizikai aktivitás során, nappal, vagy amikor a beteg figyelmét elterelik, a panaszok kevésbé jelentkeznek.

A kóroki, diagnosztikai és terápiás részleteket is taglaló összefoglaló a Medical Online oldalon olvasható.