Műtüdőt alkalmaztak légúti daganat eltávolítása közben

Magyarországon először alkalmaztak úgynevezett műtüdőt egy légúti daganat eltávolítása közben, az április végén végrehajtott beavatkozás sikerrel járt, a beteg azóta hazamehetett és panaszmentes – közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az MTI-vel.

Az intézet mellkassebészeti osztályán a műtétet azért kellett elvégezni, mert egy hatalmas porcdaganat majdnem teljesen elzárta a légutakat, és eltávolítása során több órán keresztül megszűnt mindkét tüdőlebeny légútjainak folytonossága, amely lehetetlenné tette a műtét közbeni hagyományos lélegeztetést. Ezt a feladatot az ECMO (extracorporeal membrane oxygenator) vette át, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A tumor eltávolítása után a légcsövet és főhörgőket állították helyre.

A komplikációmentes beavatkozás után a beteg három hét után hazamehetett, és azóta is panaszmentes – írja az OOI.
A közlés szerint a „műtüdőt” Magyarországon eddig csak a szív- és érsebészetben alkalmazták, légút- illetve tüdősebészetben eddig nem. A módszer bevezetése azért nagy jelentőségű, mert olyan műtéteket is el lehet a jövőben Magyarországon végezni, amelyekre eddig csak külföldön kerülhetett sor. Emellett a módszer alkalmazása további lépés a magyarországi tüdőátültetés megvalósítása irányában – közölte az intézmény.