MRI mint daganatterápiás eszköz?

A University College London munkatársai kifejlesztettek egy technológiát, amely egyszerre hasznosítja rákdiagnosztikai és rákterápiás eszközként az MRI-készülékeket.

Illusztráció: University College London

A világ kórházaiban az MRI-készülékek régóta kulcsfontosságú szerepet játszanak a daganatos megbetegedések detektálásában. Ha a University College London (UCL) kutatóin múlik, ezek a berendezések hamarosan a tumorok ellen bevetett terápiás eszközként is megállhatják a helyüket – számolt be egy technológiai fejlesztésről a GyártásTrend.hu szakportál.

Az angliai szakemberek által kidolgozott kezelés lényege, hogy a szervezeten belül speciális, ferromágneses „magokkal” távolítják el a rákos sejteket, és a kórgyilkos, 2 milliméter átmérőjű fémgömböket MRI-készülékekkel, mágneses meghajtás útján navigálják el a beavatkozás pontos helyszínére. Miután a magokat sikeresen kivezényelték a célponthoz, távolról felmelegítik őket, és a tumoros sejteket ilyen módon helyben likvidálni lehet.

Az új, áttörést jelentő módszernek a „minimally invasive image-guided ablation” (magyarul minimálisan invazív, kép alapján irányított abláció, rövidítve pedig MINIMA) nevet kölcsönözték a szakemberek.

Rebecca Baker, az UCL Fejlett Orvosbiológiai Képalkotási Központjának munkatársa szerint a koncepció előnye, hogy miközben az MRI készülék az operáció elvégzésében tevékenyen részt vesz, a berendezést a beavatkozás fejleményeinek valós idejű képi megjelenítéséhez is fel tudják használni, ami lehetővé teszi, hogy nyílt műtét nélkül is nagy precizitással dolgozzanak.

Mindez azért fontos körülmény, mert ilyen módon a páciensek gyógyulási ideje jelentősen lerövidíthető, és a mellékhatások jelentkezésének esélyét is nagy mértékben csökkenteni lehet.