MKOT Update’18: fókuszban a precíziós onkológia

Tizenhat áttekintő előadás hangzott el Mátraházán, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság Update’18 továbbképző szimpóziumán, ahol az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) 2018-as kongresszusának eredményeit ismerhették és vitathatták meg a résztvevők.

2018-ban közel 40 ezer résztvevő vett részt a chicago-i ASCO tudományos megafórumon. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság által felkért szakemberek az Update’18 szimpózium keretében a legújabb nemzetközi eredményeket osztották meg a magyar onkológusokkal és más szakorvosokkal Mátraházán. A kétnapos továbbképzésen az áttekintő előadások az ASCO újdonságairól számoltak be, emellett az előadók személyes véleményét, szakmai reflexióit is tartalmazták. A fórum lehetőséget biztosított arra is, hogy a hazai gyakorlatba átültethető eredményeket megvitassák a résztvevők.

Bodoky György, az MKOT Update'18 szimpózium elnöke

Bodoky György, az MKOT Update’18 szimpózium elnöke

– Az ASCO kongresszustól sokszor érkeztek már úgy haza a szakorvosok a világ minden területére, hogy az ott hallott eredményeket azonnal hasznosítani lehetett a betegek javára – érzékeltette a világkonferencia jelentőségét prof. dr. Bodoky György, az MKOT szimpózium elnöke. Értékelése szerint ebben az évben áttörő eredményről nem számoltak be Amerikában, viszont a korábbi évek gyógyszerkutatási adatai újabb információkkal egészültek ki, gyarapodtak a kezelések során alkalmazható tapasztalatok is. Ezeket az ismereteket tolmácsolták Mátraházán a hazai szakorvosoknak. A továbbképző szimpóziumra több mint 270 résztvevő regisztrált, az ország minden területéről érkeztek orvosok.

Pajkos Gábor, az MKOT elnöke

Pajkos Gábor, az MKOT elnöke

– A precíziós onkológia egyes területei napirenden voltak már korábban is, de az is jelzi, hogy mérföldkőhöz érkeztünk, hogy az ASCO 2018-ban a világkongresszus alcímeként a precíziós onkológiát nevezte meg – fogalmazott dr. Pajkos Gábor, az MKOT elnöke. A precíziós onkológia valóban sok előadásban napirendre került, ám emellett a legújabb klinikai kutatási publikációkat, a daganatsebészet, a sugárterápia, a klinikai onkológia, a molekuláris biológia friss vizsgálati eredményeit is ismertették a referálók, a reflexiók keretében pedig a közlemények hazai gyakorlati vonatkozásait is megbeszélhették a szakorvosok.