MKOT onkológiai szekció a gyógytornászok kongresszusán

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának (MGYFT) X. Kongresszusán az onkológiai szemlélet erősítése érdekében közös szekciót is szerveznek a Magyar Klinikai Onkológiai Társasággal.

Gyógytornász_logoA gyógytornászok október 28-31. között Budapesten, a Lurdy Házban tartandó kongresszusán október 30-án kerül napirendre az onkológia. A előzetes program szerint az MKOT-MGYFT onkológiai szekciót Ruzsa Ágnes, az MKOT elnöke, az MGYFT részéről pedig Kapitány Zsuzsanna gyógytornász vezeti.

Ruzsa Ágnes az onkológiai rehabilitáció jelentőségéről tart előadást, Kapitány Zsuzsanna az emlődaganatos betegek rehabilitációjának hazai anomáliáiról beszél. Göncző Andrea a mellműtött betegek posztoperatív kezelésének szegedi klinikai tapasztalatairól számol be, majd Rohánszky Magda onkopszichológus a rákbetegek rehabilitációjának pszichológiai oldalát világítja meg. B. Papp László egészségügyi szakújságíró a daganatos betegek médiahasználatáról referál, s bemutatja a Rákgyógyítás.hu betegtájékoztató missziót. Erdei Anett a nőgyógyászati onkológiai betegek rehabilitációjának fizioterápiás lehetőségeiről ad számot, majd Orosz Krisztina ad útmutatást az onkológiai fizioterápiáról, végül Báthory Istvánné az emlődaganatos betegek rehabilitációs programjaként kidolgozott Alice-programot mutatja be.

A szekciónap délelőttjén egy másik onkológiai tematikájú téma is bekerült a rendezvényprogramba: a daganatos megbetegedések és a vírusfertőzések kapcsolatáról, kiemelten a humán papilloma vírus és a méhnyakrák kapcsolatáról tartanak klinikai demonstrációt.