Mit szólnak a gyógyszerészek az alternatív termékekhez?

Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet egyetemi docense online kérdőív segítségével vizsgálja az alternatív/kiegészítő gyógymódokkal kapcsolatos attitűdöt gyógyszerészek, szakasszisztensek és asszisztensek körében.

Amint azt a Magyar Gyógyszerészi Kamara közreadta, a kérdőív kitöltése anonim, az e-mailcímek bekérése a kitöltők utólagos tájékoztatását és a kérdőív eredményeinek validálását szolgálja. A válaszokat titkosan kezelik, e-mail címet nem adnak ki harmadik félnek és nem küldenek levélszemetet.

„A modern, bizonyítékokon alapuló gyógyászat alapvetően a gyógyszerként forgalomba került termékek alkalmazásán nyugszik. A jogszabályi kereteknek megfelelően azonban a gyógyszertárakban számos, nem gyógyszerként engedélyezett termék is kapható, és a betegek ezeken túl egyéb alternatív gyógymódok iránt is érdeklődnek. Hazánkban ez idáig nem készült olyan felmérés, amely a gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek és szakasszisztensek alternatív és kiegészítő módszerekkel (és azok szereivel) kapcsolatos attitűdjét vizsgálná. Az alábbi kérdőív készítői szeretnének képet nyerni a kérdéskörrel kapcsolatban, ezért kérem, a minél reálisabb eredmény érdekében töltsék ki és a kérdőív linkjét juttassák el kollégáik részére is. Az eredményekről az Magyar Gyógyszerészi Kamara tagjait informálni fogjuk” – fogalmaz a felhívásban Csupor Dezső, aki az alternatív készítményekről, módszerekről évek óta tudományos alapokon nyugvó, közérthető elemzéseket tesz közzé munkatársaival a Ködpiszkáló blog hasábjain.

A kérdőív ide kattintva érhető el