Miről szól a Magyar Kórházszövetség idei kongresszusa?

Idén új területekre merészkedik a parlamenti választások előtt néhány nappal sorra kerülő kórházszövetségi kongresszus – nyilatkozta dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. A 2014. április 2-4. között Siófokon tartott kongresszus a határon átnyúló ellátásokat és az egészségturizmust helyezi a középpontba, de szó esik az ellátási problémákról és a következő kormányzati ciklus egészségpolitikai célkitűzéseiről is.

dr. Velkey György– A korábbi hagyományos keretrendszerrel szakítva idén szeretnénk új területekre kalandozni. Több szekcióban végzünk műhelymunkát, ezek tematikájában az ágy melletti, mindennapi munkával, illetve szakmai szervezési kérdésekkel foglalkozunk. Idén a kongresszus kiemelt témája a határon átnyúló egészségügyi ellátás, valamint az egészségturizmus. Lesz egy izgalmas szekcióülés, ahol határon túli magyar kórházigazgatókkal ismerkedhetünk meg, hogy új kapcsolatokat építsünk az ellátásszervezésben. A szokottnál erősebb lesz a nemzetközi fókusz: a WHO egyik vezető szakembere látogat el hozzánk, a világtrendekről és a magyar egészségügyi szervezés ott elfoglalt helyéről tart előadást, majd lehetőség nyílik a vele való párbeszédre is – mondta Velkey György a Magyar Kórházszövetség honlapján közzétett interjúban.

Hozzátette: a kiemelt témák közé tartoznak a mindennapokat érintő problémák is, mint az intézményi gyógyszergazdálkodás, a betegbiztonsággal kapcsolatos akkreditációs folyamatok, a sürgősségi ellátás, a gyermekellátás és az egynapos ellátások szervezése. Foglalkoznak a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus egészségügyi hatásaival, az ágazati informatikai törekvésekkel, valamint fajsúlyos kérdéskör lesz a forrásteremtés és a finanszírozás is.

– A szokásoknak megfelelően szakmapolitikai fórumot is szervezünk, ahol a magyar egészségpolitika vezetői fognak reagálni a felvezető kérdésekre. A választások előtt két nappal egészen biztosan izgalmas lesz ez a fórum, de sok érdekességet tartogat a Kórházszövetségszerdán megrendezésre kerülő fenntartói fórum is, ahol a kórházak és intézmények napi gondjait lehet megbeszélni a fenntartó GYEMSZI vezetőivel és érintett szakembereivel. Erős nyomás lesz minden oldalról arra, hogy aktív párbeszéd valósuljon meg, de mi is figyelünk, hogy a szakmapolitikáról, a mindennapokról és a közeljövő lehetőségeiről, és ne a nagypolitikáról szóljon a rendezvényünk – jelentette ki Velkey György a több mint ezer regisztrált résztvevővel szerveződő kongresszusról.