Miért van jóval több daganat, mint ami elkerülhetetlen?

A hazai egészségmentalitásról, a rákot övező tévhitekről, az öröklődés szerepéről, a betegség mögött álló kórokozókról, az életmódbeli kérdésekről is nyilatkozott Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke az Indexnek.

Amint Bodoky György fogalmazott, az orvostudomány fejlődésével ma már nem kellene, hogy a rák halálos betegség legyen. „Évente több mint 500 nőt veszítünk el méhnyakrák miatt, holott éves szűrővizsgálaton való részvétellel ez megelőzhető lenne. Emlődaganat miatt még mindig rendkívül sokan, évente kétezren halnak meg Magyarországon, pedig 40 év felett kétévente kapnak behívót mammográfiára, ha erre mindenki elmenne, szintén nagy mértékben csökkenthető lenne ez a szomorú statisztika. A még nem áttétes korán felfedezett daganatot ma már nagy eséllyel meg tudjuk gyógyítani” – világított rá a szakorvos, aki a dohányosok számára is javasolja, hogy 40 év felett évente kérjenek háziorvosi beutalót tüdőszűrésre. Melanoma szűrésen húsz éves kor felett évente, prosztatarák szűrésen pedig a 45-65 év feletti férfiaknak szintén évenként egyszer ajánlott részt venni.

A WHO jelentése szerint a daganatok kialakulásáért 25 százalékban a dohányzás, 13 százalékban a fertőzések, az alkohol 4-5, az elhízás pedig 4 százalékban felelős. A DPC-kórház onkológus főorvosa ezzel együtt kiemelte, hogy a táplálkozásnak nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk. „A legtöbb rákos megbetegedés, de bizonyítottan a gyomor- béldaganatok megelőzésében nagy szerepe van az étkezési szokásoknak: rostos ételek, zöldségek, gyümölcsök napi szintű fogyasztásával, a finomított szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek kerülésével a mikrobiomunk, azaz bélflóránk is rendben tartható, ami jelentős befolyással van a daganatok képződésére” – ismertette Bodoky György.

Az onkológus emellett a mozgás fontosságát is hangsúlyozta. Sajnos a magyarok többsége alig mozog a mindennapok során, pedig napi tízezer lépéssel vagy 30 perces szívfrekvenciát növelő sporttal jó eséllyel nemcsak megelőzhető a rák kialakulása, hanem a terápiák hatékonyságát is bizonyítottan növeli – emlékeztetett a főorvos a prosztatarákosok számára meghirdetett, életkilátásukat javító 10 Ezer Lépés Programra, mely egyéb daganatoknál ugyanilyen hatásos.

Az onkológus határozottan úgy véli, hogy nincs messze már az az idő, mikor a rákot is krónikus betegséggé redukáljuk, hasonlóan mint a cukorbetegséget vagy a magas vérnyomást. ”A rák ellen tudatosan egészséges életmóddal és rendszeres szűréseken való részvétellel védekezhetünk” – zárta gondolatait a szakorvos.

A teljes cikk az Index oldalán olvasható.