Mi lesz a végén? Komplett jelentés a hazai hospice-ról

Magyarországon évente több mint 33 ezer ember hal meg rákbetegség következtében, közülük jelenleg körülbelül 8 ezren részesülnek hospice ellátásban – állapítja meg az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) most megjelent összefoglalója.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület (MHPE) 2013-as statisztikai felmérése alapján 87 betegellátó intézmény, illetve otthoni szolgálat végzett hospice tevékenységet:
– 14 hospice fekvőbeteg intézményi részleg (200 ágyon);
– 64 hospice otthoni ellátást végző csoport;
– 4 hospice mobil team (kórházi támogató csoport);
– 3 palliatív járóbeteg rendelés.

Két gyermekhospice működik: a Tábitha Ház Törökbálinton 5 ággyal és a Dóri Ház Pécsett 2 ággyal. Az OEP nem finanszírozza a tevékenységüket, alapítványi és egyéb támogatásokból, adományokból tartják fenn magukat.

Az MHPE hospice intézményi ellátás esetében összesen 200 ágy állt rendelkezésre. A WHO becslései alapján 1 millió lakosra minimum 50 palliatív ággyal kell számolni, ami 10 millió lakos esetén 500 ágyat jelent. Magyarország ehhez képest nagyon lemaradt, akár a környező országoktól is. Szlovákiában például 277 hospice ágy van a kevesebb mint 5 millió lakosra. Az okok: a kórházak nem igazán érdekeltek a hospice-ok, kialakításában, nem látják át a fontosságát, plusz költségnek tekintik, és a minimumfeltételekben előírt szakdolgozói képzési feltételeket sem szívesen vállalják fel.

A komplett jelentés INNEN LETÖLTHETŐ.