Merre tart a tüdőgyógyászat?

„A tüdőrák diagnózisa, mondható, hogy az esetek többségében nem stigma már, a javuló túlélési eredmények alapján bizakodva, akár a teljes gyógyulásban is reménykedhetnek a betegek. Ugyanakkor a koronavírus-pandémia felhívta a figyelmet arra, hogy a szakmánknak nagyobb figyelmet kell fordítania a jövőben az infektológia területére. Az elkövetkező évtized a pulmonológiai infektológia előretörését eredményezi majd” – fogalmazott dr. Ostoros Gyula, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Medical Online portálon megjelent interjúban.

Dr. Ostoros Gyula

Dr. Ostoros Gyula

– Merre tart ma a pulmonológia a Covidtól függetlenül? Milyen tudományos eredmények várhatók a közeli és távolabbi jövőben?

– A Covid-járvány, a döntően pulmonális szövődmények is igazolták és megerősítették a tüdőgyógyászati szakma fontosságát. A komplex pulmonológiai ellátási rendszer a koronavírus-fertőzés esetén relatíve gyakran látott el légzési elégtelenséget okozó kiterjedt tüdőgyulladást, COPD-s fellángolást. Ezeknek a betegeknek a tüdőgondozói, illetőleg szükség esetén kórházi ellátása mellett számos kihívásnak kellett megfelelnünk, maradéktalanul el kellett látni az egyéb pulmonológiai kórképeket a fibrózisoktól az egyéb infektológiai kórképeken át egészen a tüdő rosszindulatú betegségéig. A személyre szabott orvoslás, a precíziós medicina jelen van a különböző pulmonális kórképek esetében is. Kiemelném például a tüdőrákos betegek kezelésében az utóbbi években bekövetkezett forradalmi változásokat, a célzott terápiák mind szélesebb térhódítását, illetőleg a sikeres immunterápiás lehetőségeket. A tüdőrák diagnózisa, mondható, hogy az esetek többségében nem stigma már, a javuló túlélési eredmények alapján bizakodva, akár a teljes gyógyulásban is reménykedhetnek a betegek. Ugyanakkor a koronavírus-pandémia felhívta a figyelmet arra, hogy a szakmánknak nagyobb figyelmet kell fordítania a jövőben az infektológia területére. Az elkövetkező évtized a pulmonológiai infektológia előretörését eredményezi majd.

– Melyek azok a tapasztalatok, amelyeket „békeidőben” is hasznosítani tudunk majd?

– Azok az infrastrukturális átalakítások, melyek a betegellátást segítik, a Covid-pandémia után is megmaradnak velünk. Emellett az orvos-beteg találkozások is kényszerűen csökkentek, amit részben átvett a telemedicina,s az informatikai hálózat bővülésével ez a lehetőség megmaradhat a jövőben is.Meg kell azonban jegyezni, hogy az orvos-beteg találkozások száma korábban az alapellátásban és az ambuláns szakellátásban is jellemzően túl sok volt. Természetesen a megfelelő arány kialakítása fontos szempont. A Covid-tapasztalatok arra is utalnak, hogy jó szervezéssel az aktív kórházi ágyakon fekvő betegek kórházban történő egészségügyi ellátásának időtartama is csökkenthető lesz a jövőben.

A teljes cikk a Medical Online portálon olvasható.