Mélyvénás trombózis: mindig gondolni kell a rákra is

Ha nem ismerjük a mélyvénás trombózis kiváltó okát, mindig gondolni kell daganatokra is – figyelmeztetettek a német Hannover Medical School orvosai egy cikkükben ismertetett eset kapcsán.

Az Orvostovábbképző Szemle Online által szemlézett cikk szerint a 72 éves nőbeteget már 3 hónapja kezelték paranoid schizophrenia diagnózissal egy németországi kórházban. A cikk szerzői, Dr. Rosemary Poulose és Dr. L. Christian Napp szerint a beteg elutasította a szubkután thrombózis prophilaxist, ami pedig szükséges lett volna az elégtelen mobilitás miatt. Három hónappal a kórházi felvétel után jobb alsó végtagjában hirtelen fájdalom kíséretében duzzanat jelent meg.

A jobb alsó végtag és a láb egész hosszában duzzadt, a térdízület mögött egy kemény, fixált térfoglaló terime tapintható. A perifériás keringést, a motoros működéseket és az érző funkciókat rendben találták. A jobb térdizület mozgásai kissé beszűkültek. A Payr próba /belső talpizomzat nyomásérzékeny/ és a Meyer-jel /fájdalmas nyomáspontok a sípcsont mediális részén/ negatívok voltak. A D-dimer szint emelkedett: 1,58 mg/l (normál 0,0 – 0,5 mg/l).

Ultrahanggal a jobb fossa popliteában cisztikus térfoglaló folyamatot észleltek, a duplex ultrahang alapján a jobb véna poplitea thrombózisa a fibuláris vénák középső harmadáig terjed.

Thrombózis kezelés: antikoagulációs céllal szubkután tinzaparin adás, kompressziós kötés, majd 5 nap után váltás endoxabanra.

Rtg-felvétel a jobb térdízületről: a popliteális hajlatban lágyrésztumor, pattogatott kukorica-szemekre emlékeztető megjelenéssel, a terime a sípcsont hátsó felszínétől Röntgenen nem különíthető el. A kontrasztanyagos CT felvételen a vénás fázisban azt mutatta, hogy a térfoglaló folyamat a csontvelőben folytatódik, chondroid anyag határolja. Az MRI felvételen alapjában a medullában folytatódó térfoglaló massza mutatkozott, a tetején erős hiperintenzitást mutató típusos chondroid jelekkel, a popliteális véna kompressziójával.

Diagnózis: jobb oldali véna poplitea thrombózis és a sípcsont másodlagosan átalakult porcos eredetű exostosisa (chondrosarcoma).

Kezelés: a tumor műtéti eltávolítása, a megkezdett antikoaguláció folytatása.

A közlemény szerzői szerint a trombózis diagnózisakor 15%-ban ismert, kb. 3-15%-ban ismeretlen malignus tumor van a háttérben. A vénás thromboembolizmus kockázatát leginkább az agy-, a hasnyálmirigy-, a tüdők- és a gasztrointesztinális traktus daganatai emelik. A Working Group of Scientific Medical Sciences guideline-jai az alapvető labor-vizsgálatokon túl a beteg korának, nemének megfelelő további vizsgálatokat is javasolnak a mellkasi Rtg és a hasi UH mellett. A porcos exososisok (osteochondomák) eredtileg jóindulatúak, de elfajulva szekunder chondrosarcomákká alakulnak át, melyek a rosszindulatú csonttumorok kb. 20%-át képezik. Itt azt a ritka esetet láttuk, amikor a chondrosarcoma az ereket infiltrálva okozott thromboembóliát.

Forrás:
Kron T. Consider cancer as a trigger for deep vein thrombosis. Medscape Medical News. May 12, 2022.

Poulose R, Derda A, Omar M, et al. Eine nicht allttägliche tumorassoziirte Thrombose. (Uncommon tumor-associated deep vein thrombosis.) Internist (Berlin). 2022; 63(5):545-550.