Májrák kezelése 3D-nyomtatott gyógyszeradagoló filmmel

A 3D nyomtatással készült gyógyszeradagoló film kifejlesztéséről adnak hírt: az eddigi eredmények szerint az új módszer nemcsak a májrákos sejtek több mint 80%-át pusztítja el, hanem jelentősen csökkenthetik a kiújulási arányt, miközben minimalizálja a hagyományos kemoterápia szisztémás toxicitását.

Az International Journal of Pharmaceutics folyóiratban megjelent publikációt az Orvostovábbképző Szemle Online szemlézte.

A rákellenes gyógyszerek, az 5-fluorouracil (5FU) és a ciszplatin (Cis) személyre szabott dózisával töltött gélekből létrehozott, 3D nyomtatással készülő gyógyszeradagoló filmeket pontosan arra a műtéti helyre helyezik, ahonnan a daganatot eltávolították. Az adagoló film a gyógyszereket az érintett területre lokalizálva adagolja, így pusztítva el az esetlegesen hátramaradt rákos sejteket, ezzel korlátozva a kemoterápia nemkívánatos mellékhatásait.

Az eredetileg a májrák adjuváns kezelésére tervezett precíziós 3D-filmek a petefészekrák, a fej-nyakrák és számos más daganatos megbetegedés kezelésére is alkalmasak, elsősorban olyan indikációkban, ahol az 5FU és a Cis már bevált.

A teljes információ az OTSZ Online oldalán.