Magyarul Balóval: Bodoky, Bidló, Beneda a gyógyszerfinanszírozásról

Befogadás hiányában régóta az egyedi méltányossági eljárásban „ragadt” onkológiai gyógyszerek finanszírozása volt a fő témája annak az adásnak, amelyben Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályvezetője és Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárt volt Baló György vendége az RTL Klubon.

Magyarul_Balóval

Kulcsmondatok az adásból:

Bodoky György:

 • Az egyedi méltányosság egy daganatos beteg esetében az időt húzza, a költséget pedig emeli, mert drágább így a gyógyszer.
 • Több gyógyszer több éve egyedi méltányossági elbírálás alatt áll. Véleményem szerint már megfelelő tapasztalattal bírunk ezeknek a gyógyszereknek a hatásosságáról. Több betegem juthatna hozzá ezekhez a gyógyszerekhez, ha befogadott, finanszírozott gyógyszerek lennének, mintha egyedi méltányosságban kell kérvényezni. A kérdés az, hogy mennyi időnek szabad eltelnie egy gyógyszernek az egyedi méltányossági finanszírozásban, hogy utána hozzáférhető legyen széles körben.
 • Nem dönthetjük el mi egy asztal mellett, hogy egy daganatos betegnek egy esetlegesen megnyerhető fél év, az mennyit ér a társadalom számára és mennyit az egyén számára. Ezt a vitát csak nyilvánosság előtt lehet lefolytatnunk.
 • Alapvetően lehetne átalakítani Magyarországon a daganatos betegek gyógyítási helyzetét a szűrővizsgálatok sokkal szélesebb körű kiterjesztésével. Lényegesen olcsóbb ma egy daganatos betegség megelőzése vagy korai felismerése és sebészi gyógyítása, mint bármilyen más előrehaladott betegségnek a kezelése az élethossz meghosszabbítása érdekében.
 • A vastagbélrák szűrése egy évtizedek óta húzódó, minden egészségügyi kormányzat által beígért szűrőprogram. Zombor államtitkár úrral egészen előrehaladott tárgyalásaink voltak már, hogy ez tényleg belátható időn belül be fog indulni. Beszéljünk számokról és dátumokról!

Bidló Judit:

 • Egy új hatóanyag esetén egy nagyon komplex döntési folyamatban megpróbáljuk azt is felmérni, hogy az adott hatóanyag megéri-e azt az – általában magasabb – árat.
 • Az egyedi méltányosság helyett a befogadott finanszírozás az egyedi betegre nézve nem biztos, hogy többe kerülne, de nagyon jól kell meghatároznunk ezt a kört, hogy összességében viszont tartható legyen a kassza. Ehhez egyébként az egyedi méltányosságból tudjuk a legtöbb tapasztalatot szerezni.
 • A lehető leghatékonyabban próbáljuk felhasználni a forrásokat, ahol tudunk forrást felszabadítani, azt minden esetben új gyógyszerek befogadására fordítjuk.

Beneda Attila:

 • Nincs ma olyan gyógyszer a világon, ami Magyarországon ne lenne hozzáférhető. A magyar betegek az orvosok szaktudása és a legmodernebb gyógyszerek mellett a legnagyobb eséllyel gyógyulhatnak, mint a legfejlettebb országokban.
 • Nagyon kényes kérdés, amiről ritkán esik szó, nem orvosi és nem is finanszírozási, hanem bioetikai kérdés: akkor, amikor van egy befogadásra váró vagy egyedi méltányossággal kapható gyógyszer, ami adott esetben 2-3 hetet, 1 hónapot ad valamilyen módon egy betegnek, akkor ahhoz hogyan viszonyuljon a társadalom? Mert ezek a gyógyszerek irdatlan drágák.
 • Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk annak érdekében, hogy jó néhány daganatellenes és más gyógyszer befogadása megtörténhessen.
 • Azért mert kijön egy új gyógyszer a világon, az nem jelenti azt, hogy ész nélkül, azonnal be kell fogadni. Nyilván a betegnek akarjuk a legeslegjobbat. Az egészségpolitika és az egészségbiztosító a legszélesebb körben igyekszik a betegek számára a hozzáférést biztosítani.
 • 4 megyében zajlik vastagbélrákszűrés modellprogram, ezt jövőre országos szintűre kiterjesztjük.

Ide kattintva a teljes adás megnézhető az RTL.hu oldalon.