Letette az orvosi szakvizsgát a mesterséges intelligencia

Hogy teszteljék a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT chatbot klinikai érvelési képességét, elvégeztették vele az amerikai orvosi szakvizsga (USMLE) rövidített változatát – ez az a háromlépcsős vizsga, amelyen mindenkinek át kell mennie, aki orvosi engedélyt kíván szerezni az Egyesült Államokban.

Amint a vizsgálatról a Qubit.hu beszámolt, három teszt közül az elsőt általában másodéves orvostanhallgatók, a másodikat negyedévesek, a harmadikat pedig a posztgraduális képzés első évén túljutott orvosok teszik le.

Miután megbizonyosodtak arról, hogy a tesztfeladatok nem képezték a ChatGPT betanításához alkalmazott szöveghalmaz részét, a kutatók a korábbi évek vizsgakérdéseit tették fel a botnak (a feleletválasztós kérdésektől az esszéírásig), majd a válaszokat két orvosi vizsgabiztossal is kiértékeltették, egymástól függetlenül.

„A ChatGPT mindhárom vizsgán elérte vagy megközelítette a teljesítési küszöbértéket, mindenféle speciális képzés vagy megerősítés nélkül” – írják a kutatók az egyelőre szakmai lektorálásra váró preprint tanulmányban. A bot a három vizsga mindegyikén 50-60 százalék környékén teljesített, amit azért nem lehet pontosabban számszerűsíteni, mert több kérdésnél problémát okozott az a beépített funkció, miszerint a ChatGPT nem adhat orvosi tanácsokat, így az érintett feladatokat nem tudták beszámítani.Mindenesetre a vizsgákon 60 százalékos eredménytől lehet átmenni, így jóindulattal lehet úgy fogalmazni, ahogy a tanulmányban teszik, miszerint „a ChatGPT már kényelmesen a teljesítési tartományon belül van.”

A teljes cikk a Qubit.hu oldalon olvasható.