Klinikai Onkológia: hogyan kezeljük az idős rákbetegeket?

Rendkívül izgalmas szakmai témák kerülnek napirendre a Klinikai Onkológia folyóirat legfrissebb lapszámában, amelynek publikációi szakmai regisztrációval immár online is szabadon, teljes terjedelmükben elérhetők.

Klinikai Onkológia 2017. májusAz életkor önmagában nem kontraindikációja egyetlen onkológiai kezelésnek sem, az idős betegeket tehát aktuális egészségi állapotuk és nem életkoruk alapján kell kezelni, mert az időskori változások vagy társbetegségek csak megnehezítik, de nem teszik szükségszerűen lehetetlenné az onkológiai kezeléseket. Az idős betegek ugyanannyit profitálnak az onkológiai kezelésekből, mint a fiatalabb korosztályok. Fontos megállapítások a Geriátriai onkológia címen megjelent publikációból.

A folyóirat összefoglalót ad az emlőrák adjuváns kezeléséről, áttekinti a sugárkezelés és immunterápia kombinációjának lehetőségeit. A lap cikkében magyarázatot keres arra, miért nem hatékonyak az immunellenőrzőpont-gátlók a vastagbélrák kezelésében. Napirendre kerülnek a daganatos őssejtek jelútjai, a kezelések mellékhatásainak sorában pedig a pneumonitis előfordulását, következményeit és kezelési lehetőségeit taglalja a folyóirat. A lap a napi betegellátásban hasznosítható ismereteken túl tudományos érdekességgel is szolgál a Paleoonkológia – a múlt üzenete című cikkével.

A kiadvány megjelenését a Literatura Medica, a LifeTime Media Kft. egészségügyi divíziója gondozza. A nyomtatott lapszám a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tagjainak ingyenesen jár, tagságtól független előfizetésre is van lehetőség, illetve a folyóirat a Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány támogatása révén széles körben országos terjesztésre kerül. Ugyancsak az alapítvány szerepvállalása teszi lehetővé, hogy a folyóirat online lapozható, teljes verziója szakmai regisztrációt követően elérhető az egészségügyi szakemberek számára a www.klinikaionkologia.hu oldalon.