Klinikai Onkológia 2015/3: Hogyan értékeljük a daganatellenes kezelések hatékonyságát?

Az előrehaladott daganatok kezelési hatékonyságának megítélése is fókuszba kerül a Klinikai Onkológia folyóirat 2015. szeptemberi számában, amelyben a fej-nyaki daganatok, a kissejtes tüdőrák és a heredaganatok is napirenden vannak, áttekintő publikáció szól az angiogenezisről, a mucositis ellátásáról és a májdaganatok ablációjáról is.

Klinikai Onkológia 2015. szeptember„Nagy probléma, hogy az onkológiában egyre nagyobb klinikai vizsgálatok készülnek, amelyekben egyre kisebb, statisztikailag szignifikáns, de klinikailag lényegtelen előnyöket kutatnak” – veti fel a lapban a folyóirat felkért szerzőpárosa, Alessandro Pastorino és Alberto Sobrero (aki az MKOT tiszteletbeli tagja). A cikkben az előrehaladott rosszindulatú daganatok kezelési hatékonyságának strukturális vizsgálatára tesznek javaslatokat.

Az onkológiai kezelésekről szóló áttekintő publikációk között szerepel Paczona Róbert, Csenki Melinda és Hideghéty Katalin összefoglalója a fej-nyaki daganatok korszerű kezeléséről, Szondy Klára és Ostoros Gyula értekezése a kissejtes tüdőrák komplex gyógyszeres kezeléséről, Baki Márta írása a heredaganatok korszerű gyógyszeres kezeléséről. Paku Sándor, Sebestyén Anna és Kopper László publikációja az angiogenezis – antiangiogenezis témakörét boncolja, részletesen kitérve a módszer előnyeire és korlátaira egyes betegségtípusok esetén. Nagy Zsuzsanna és Valtinyi Dorottya a mucositis kockázati tényezőit, megelőzését és kezelését járja körbe, Doros Attila pedig a májdaganatok ablációs kezelésének módszereit és indikációit mutatja be.

A nyomtatott lapszám a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tagjainak ingyenesen jár, tagságtól független előfizetésre is van lehetőség, illetve a folyóirat a Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány támogatása révén széles körben országos terjesztésre kerül. Ugyancsak az alapítvány szerepvállalása teszi lehetővé, hogy a folyóirat online lapozható teljes verziója szakmai regisztrációt követően elérhető az egészségügyi szakemberek számára a www.klinikaionkologia.hu oldalon.

A címlapra kattintva áttekintheti a lapszám tartalmát, közvetlenül elérheti az absztraktokat, szakmai regisztrációval pedig a teljes folyóiratot olvashatja az interneten is.