Klinikai gyógyszervizsgálatok nyilvános adatbázisa az MKOT gyűjtésében

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) úttörő kezdeményezésként összegyűjti, orvosok és betegek számára is nyilvánossá teszi a Magyarországon futó klinikai gyógyszervizsgálatok adatait.

A klinikai vizsgálatok révén akár évekkel korábban hozzájuthatnak a betegek a legújabb hatóanyagokhoz, amelyeknek rutinszerű alkalmazására esetenként még hosszú éveket is várni kell. Ma a klinikai vizsgálatokra szóló gyártói felkéréseket minden onkológiai osztály önállóan intézi és menedzseli, s csak informális úton, személyes szakmai kapcsolatok nyomán van maguknak a szakorvosoknak is információjuk arról, hogy egyik vagy másik kórházban vagy klinikán aktuálisan milyen betegeknek tudnak részvételt felajánlatni. Az MKOT vallja: más országok gyakorlatát követve ezeknek az adatoknak nyilvánosnak, az orvosok és a betegek számára is kereshetőnek kell lenniük. Ez a vizsgálatot végző osztályoknak is érdekük, hiszen rövidebb idő alatt rátalálhatnak a megfelelő számú páciensre, a betegek és kezelőorvosaik pedig egy adatbázisban utánanézhetnek annak, hogy az ő esetükben van-e valahol az országban olyan tudományos vizsgálat, amelyben való részvétel az életkilátásokat és/vagy az életminőséget tekintve előnyt hozhat számukra a rutin kezelésekhez képest.

Az MKOT összegyűjti és betegségtípusonkénti bontásban folyamatosan nyilvánosságra hozza milyen klinikai vizsgálatok folynak ma Magyarországon. Az MKOT folyamatosan tölti fel az adatbázisát, s várja a klinikai centrumoktól, valamint gyógyszergyártóktól az újabb adatokat, hogy minél teljes körűbb információt szolgáltathasson a betegek és a szakorvosok számára.

A Magyarországon a rákbetegek bevonásával futó onkológiai klinikai gyógyszervizsgálatok betegségtípusok szerint csoportosított listája a „Klinikai vizsgálatok” rovatban érhető el.