Kertész Imre az élet értékéről

A Nobel-díjas Kertész Imre nyitja meg a rákbetegek gyógyulási esélyeit taglaló onkológiai konferenciát Budapesten. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) által szervezett konferencia a gyógyítási lehetőségek és a gyógyulási esélyek javításában játszott társadalmi felelősséget taglalja.

– A helyzet drámai: az Európai Unió országai közül Magyarországon hal meg a legtöbb daganatos beteg. A magyar egészségügyi ellátás egyik legnagyobb és legnehezebb feladata, hogy változtatni tudjon ezen. A változtatás csak a szűrővizsgálatok kiszélesítése és a gyógyítás fejlődése révén képzelhető el – fogalmazott dr. Bodoky György, az MKOT elnöke.

– Az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés lehetőségeinek kibővülése alapvetően megváltoztatta a terápiák eredményességét. Ezzel együtt ugyanakkor a kezelés költségei is robbanásszerűen megnőttek, s egyre nagyobb terhet jelentenek a társadalomnak, meghaladva a gazdaság teherbíró képességét. A gyógyítás és a költségek között feszülő dilemma nem magyar jelenség, világszerte tapasztalható.

Bodoky György hozzátette: a tudományos ülés célja, hogy képet adjon a terápiás költségekről, értékelje a költséghatékonyság kérdéseit, és számos nézőpontot megjelenítve megfogalmazza, milyen felelősséget vállalhat fel a társadalom a beteg tagjainak a gyógyításában.

Ma vitatott kérdés az, hogy kinek mi jár a finanszírozási rendszerben, s a betegek vajon megkapnak-e mindent, ami gazdaságilag megengedhető, s szakmailag valóban indokolt. Pontosabban: valóban azt kapják-e a betegek, ami nekik a legszükségesebb, s megkapnak-e minden elérhető esélyt a gyógyuláshoz, illetve ahhoz, hogy az orvostudomány pillanatnyi ismeretei szerint a leghosszabb életet az elérhető legjobb életminőségben élhessék? Azon nincs vita, hogy valamennyi elérhető onkológiai terápiát minden betegnek lehetetlen kifizetni, nincs olyan gazdag állam a világon, amelyik erre képes lenne. Abban azonban már megoszlanak a vélemények, hogy a meglévő forrásokat arra költi-e a költségvetés, amire valóban indokolt, s a betegeknek megadatik-e, hogy maguk döntsenek jövőjükről. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság a kérdések nyílt vitáját kívánja elősegíteni, elindítani.

A március 27-i konferenciának a Magyar Tudományos Akadémia ad otthont. Az előadások sorát Kertész Imre Nobel-díjas író nyitja, aki az emberi élet értékéről beszél. Simonovits András, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos tanácsadója a kérdést közgazdasági szempontból közelíti meg, majd Bodoky György a daganatos beteg értékéről értekezik. A Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemről érkező Österle August az osztrák egészségbiztosítási reform tapasztalatairól beszél, majd Orosz Éva, az ELTE professzora a magyar rendszer modernizálásának kérdéseit taglalja. Oberfrank Ferenc, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatója a politikusok felelősségéről beszél, végül Kovács József, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense az egészségbiztosítás etikai vonatkozásairól ad számot.