Kemoterápiás protokollt, szájüregi szűrést is érint a rendelettervezet

Egyes daganatellenes terápiák, valamint a szájüregi daganatok fogorvosi szűrésének finanszírozását is érinti az a rendelettervezet, amelyet „Egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításának tervezete” címmel tettek közzé a kormany.hu portálon.

Az egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló előterjesztésben az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet, a gyógyító-megelőző ellátás jogcímén az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható homogén betegségcsoportok kódolási és besorolási szabályairól szóló 10/2012. (II. 28.) NEFMI rendelet, az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható járóbeteg-szakellátási tevékenységek meghatározásáról, az igénybevétel során alkalmazandó elszámolhatósági feltételekről és szabályokról, valamint a teljesítmények elszámolásáról szóló 9/2012. (II. 28.) NEFMI rendelet és az Egészségbiztosítási Alapból a 959A-L, valamint 9511-9515 homogén betegségcsoportok szerint finanszírozott daganatellenes terápiákról szóló 11/2012. (II. 28.) NEFMI rendelet kerül módosításra.

A fogászati ellátásban a szájüregi rák és rákmegelőző állapot szűrése és a gyermekkori prevenciós ellátások finanszírozási díjai  megemelésre kerülnek.

Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendeletbeni egyes módosításokhoz, így például a Herceptin subcutan alkalmazásához szükséges kemoterápiás protokollok alkalmazásához az érintett HBCs-k kódolási, besorolási részletszabályait szükséges kihirdetni, amely a szolgáltatók számára az új ellátások lejelentéséhez nélkülözhetetlen. Továbbá ezen rendeletben kerül kihirdetésre a lábszár műtétek besoroló táblájának módosítása is. A Herceptin subcutan alkalmazásához szükséges kemoterápiás protokollok pedig a 11/2012. (II. 28.) NEFMI rendeletben kerülnek kihirdetésre.

A 2014. március 25-én közzétett komplett rendelettervezet PDF formátumban innen letölthető.