Kemoterápia után visszaültetett petefészekszövet

Akut limfoid leukémiában szenvedő, kemo- és sugárkezelésen átesett, 24 éves beteg az első, akinek Magyarországon saját, három éve lefagyasztott petefészekszövetét ültették vissza a Semmelweis Egyetem orvosai annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeket vállalhasson.

Fotó: Semmelweis Egyetem

A 24 éves Dalmánál három éve diagnosztizálták a vérképzőrendszer rosszindulatú, daganatos megbetegedését, az akut limfoid leukémiát, melynek kezelésére kemoterápiát, csontvelő átültetést és sugárkezelést is kapott – mondta dr. Bokor Attila egyetemi docens. A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Minimál Invazív Sebészeti Osztály vezetője kiemelte: még a terápia megkezdése előtt kivették és lefagyasztották a beteg egyik petefészkét, hogy később annak szövetdarabjai visszaültethetők legyenek.

Mivel a beteg három éve tünetmentes, de nincs hormontermelése és a szervezetében hagyott petefészek nem működik, a termékenység visszaállítása céljából három petefészek szövetet ültettek vissza a szervezetébe ún. laparoszkópós (kulcslyuksebészeti) eljárással. A petefészek kéregállomány részleteket a már nem működő petefészek felszínére erősítették. A hazánkban elsőként alkalmazott műtéti eljárást dr. Bokor Attila és dr. Piros László a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatóhelyettese végezte.

A beteg jól van és otthonában lábadozhat tovább – számolt be az esetről a Semmelweis Egyetem.