Innovatív gyógyszergyártók: készül a Transzparencia Kódex

A Transzparencia Kódex egy önszabályozó irányelv, amely a gyógyszeripar és minden Magyarországon praktizáló egészségügyi szakember illetve magyarországi székhellyel rendelkező egészségügyi szolgáltató/szervezetanyagi kapcsolatának átláthatóvá tételére hivatott, és meghatározott típusú juttatások (az orvosok képzése, a tőlük érkező visszajelzések és szakértelem hasznosításának anyagi vetülete, támogatások) közzétételére vonatkozik. Így a nyilvánosság számára is követhetővé válnak az iparból az egészségügybe érkező, a felbecsülhetetlen értékű közös munka hátterét biztosító juttatások és támogatások.

Amint arra az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének közleménye felhívja a figyelmet, az első közzététel 2016-ban lesz, a jelentési időszak 2015 egészét öleli fel. Az önszabályozáson alapuló Transzparencia Kódex az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) összeurópai kezdeményezése részeként jelenik meg Magyarországon. A kódexet elfogadó vállalatok a honlapjuk nyilvános felületén teszik közzé az adatokat, ám csak olyan információ kerülhet nyilvánosságra, amihez az érintett önkéntesen hozzájárul. Az adatok egyéni alapon jelennek meg, azaz, egyértelművé válik, hogy melyik orvos vagy egészségügyi intézmény, milyen jellegű együttműködésért, mennyi díjazást vagy támogatást kapott egy-egy év alatt.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a közzététel bevezetése előtt kikérte a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal állásfoglalását, hogy a közzététel megfeleljen a magyar jogi és adatvédelmi előírásoknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli, hogy mind a Magyar Orvosi Kamara, mind a Magyar Kórházszövetség a kezdeményezés mellé állt, és együtt dolgoznak a kódex hazai bevezetésén.

A gyógyszergyártók évek óta folyamatos jelentéstételi kötelezettségnek tesznek eleget szigorú törvényi szabályozás mellett a hatóságok felé. Összhangban a társadalmi elvárásokkal a juttatási adatok nyilvánosságra hozatala növeli az átláthatóságot, az orvos szakmai és terápiás függetlenségébe vetett hitet, így az egészségügy iránti bizalmat. „Az új hatóanyagok és terápiás gyakorlatok minőségileg változtathatják meg egy-egy betegség kimenetelét és a páciens állapotát. A transzparencia kódex révén a tudományos gondoskodás és az együttműködés a betegek gyógyításáért a közvélemény számára is érthetővé és átláthatóvá válik, és arra számítunk, hogy így növekszik az ellátásban részesülő beteg bizalma a gyógyszeripar és a gyógyító munkát végző szakemberek iránt” – hangsúlyozta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.