Hová tűntek a magyar onkológusok?

Heves megyében vannak az onkológusok, legalábbis a szakorvosok közül több mint háromszázan, akik részt vesznek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kétnapos Update’19 szimpóziumán Mátraházán. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) közelmúltban zajlott világkongresszusán elhangzott előadások legfontosabb, legérdekesebb közléseit foglalják össze a hazai kollégák számára az orvostársaság által felkért előadók.

– Az onkológiában nem januártól decemberig tart az év, hanem júniustól júniusig, ASCO-tól ASCO-ig – érzékeltette a chicagoi világkongresszus tudományos jelentőségét megnyitójában Pajkos Gábor, az MKOT elnöke. Majd hozzátette: Magyarországon ez az időszámítás MKOT Update szimpóziumtól MKOT Update szimpóziumig tart. Ezt jelzi az is, hogy az ország minden részéből minden korábbinál magasabb számban érkeztek onkológusok és társszakmák képviselői Mátraházára, hogy megismerjék és megvitassák az onkológia aktuálisan legforrongóbb témáit.

A szimpóziumon az évtizedes hagyományokat követve szervspecifikusan adnak áttekintést az egyes szakterületek nemzetközi újdonságaiból, majd lehetőség nyílik a felmerülő kérdések megbeszélésére, a tapasztalatok megosztására is. Az összefoglalók bevallottan szubjektívek, hiszen az ASCO több ezer absztraktja közül az előadók saját szakmai meggyőződésük szerint válogatják ki azokat, amelyeket megismertetnek a hazai kollégákkal. Szintén hagyomány, hogy a szimpóziumon részt vesznek a hazai finanszírozásért felelős szakemberek is, nincs ez másként ebben az évben sem.

Az MKOT Update’19 szimpózium szakmai programja

A következő, szeptember 6-7-i MKOT Immuno-Onkológia Szimpózium szakmai programja