Hospice: enyhíteni a fizikai, a lelki, a spirituális szenvedést

A hospice-ban hamis állításokat nem tesznek, hamis célokat nem állítanak fel, nem mondják azt, hogy meg fog gyógyulni a páciens, hanem azt mondják: a tüneteket tudják enyhíteni.

– A hospice arról szól, hogy a tünetek enyhítésével és lelki támogatással segítjük az olykor rövidebb, máskor hosszabb életszakaszt – mondta el a Magyar Nemzetnek Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány alapító igazgatója. Hangsúlyozta, az alapítvány célkitűzése az, hogy segítsen az életvégi minőségi betegellátásban, ami a fizikai, a lelki és a spirituális szenvedések enyhítését jelenti. Elsősorban daganatos betegeknek segítenek, mert ez a betegség nagyon sok szenvedéssel jár: a fájdalom, a haláltól és a kezelésektől való félelem erősen fokozódik, amikor lemondanak az orvosok a további gyógyító kezelések alkalmazásáról.

Az igazgató kifejtette: elsősorban a betegek otthonában próbálnak segíteni, mert a hospice-rendszer azt célozta meg, hogy a betegek maradjanak a családjuk körében az élet utolsó időszakában.

Erre szolgálnak az otthon ápoló szervezetek, ami azt jelenti, hogy orvos, nővér, gyógytornász, pszichológus, lelkész vagy szociális munkás kimegy a betegek lakására. – Nálunk sokszor megtörténik, hogy ki tudunk sétálni a kertbe a betegekkel, a fájdalomenyhítés után tényleg sokat lehet segíteni. Ahogy minden ellátás, ez is térítésmentes, mert így lesz mindenkinek egyenlő esélye, hogy hozzájusson – emelte ki Muszbek Katalin.

Ismertette: a hospice másik formája az intézményekben történő betegellátás. A különböző kórházakban vannak 10-20 ágyas kis hospice-részlegek, de az óbudai Hospice Házban ehhez még tartozik egy fájdalomcsillapító ambulancia is, ahová bármilyen daganatos beteg bemehet előzetes bejelentkezés után.

A ház része egy pszichoonkológiai szolgálat is, ahol több pszichológus és az igazgató mint pszichiáter segít azoknak a betegeknek, akiket már egy korábbi stádiumban diagnosztizáltak rákkal.

A családtagok végzik a beteg gondozásának az oroszlánrészét, mert a hospice-ellátás egysége a beteg és a család. Támogatásukkal a kezdettől fogva foglalkoznak, illetve az alapítványnál is van gyászterápia, akár egyéni, akár csoportos foglalkozásban – tájékoztatott az igazgató.