Hogyan táplálja a zsír a ráksejteket a vastagbélben?

Felfedezték az egyik olyan jelutat, melynek serkentése révén növeli az egészségtelen étrend a colorectalis rák kialakulásának esélyét.

Az ohiói Cleveland Clinic kutatói azonosították a JAK2-STAT3-nak nevezett celluláris jelutat, mely nagy zsírtartalmú étkezés jelenlétében szabályozza a rákos őssejtek növekedését a vastagbélben. Ezen túlmenően azt is igazolták, hogy zsírdús étrenden tartott kísérleti egereknél a JAK2-STAT3 út blokkolása gátolja ezen őssejtek növekedését. A most közzétett megfigyelések felgyorsíthatják a colorectalis rák kezelésére alkalmas új gyógyszerek fejlesztését. A közlemény egyik szerzője, dr. Matthew Kalady, a Cleveland Clinic Comprehensive Colorectal Cancer Programjának igazgatója és munkatársai nemrégiben hozták nyilvánosságra eredményeiket a Stem Cell Reports című lapban, a publikációról az Orvostovábbképző Szemle számolt be.

Amint írják, az elmúlt évben számos vizsgálat felvetette, hogy a nagy zsírtartalmú étrend a colorectalis rák kockázati tényezője lehet. Ennek pontos mechanizmusa azonban mind ez idáig tisztázásra várt. Ennek érdekében dr. Kalady és munkatársai azt elemezték, hogy a zsírdús étkezés miként befolyásolja a JAK2-STAT3 celluláris szignálutat, melyről ismert, hogy elősegíti a daganatsejtek növekedését.

A szerzők a microarray analízis módszerét használták primer és áttétes colorectalis rák egérmodelljében. A zsírdús étrenden tartott egereknél a tumoros őssejtek növekedése fokozódott a vastagbélben. Az eredmények azt jelzik, hogy a rákos őssejtek kulcsszerepet játszanak a daganatok növekedésében és áttétképzésében.

A további vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy rágcsálóknál a JAK2-STAT3 celluláris jelutak blokkolása lassítja a tumoros őssejteknek a zsírban gazdag táplálkozás által indukált növekedését. Obezitással szemben rezisztens egerekkel megismételve a kísérletet, képesek voltak reprodukálni korábbi eredményeiket.

Dr. Kalady hangsúlyozza, vizsgálatuk az első, mely rávilágít arra, hogy specifikus molekuláris utak miként mediálják a zsírdús étrend hatását a colorectalis rák előfordulására.

„A most szerzett tapasztalatokat felhasználhatjuk olyan új terápiák kifejlesztéséhez, melyek célzottan ezt a jelutat blokkolják, ezáltal részben semlegesítik a zsírban gazdag étkezés negatív hatását a colorectalis rák kialakulására” – mondja a vizsgálat vezetője.

„Ezek a megfigyelések új mechanizmus lehetőségét vetik fel a rákos őssejtek növekedésének hátterében, illetve újabb információkkal szolgálnak azzal kapcsolatban, hogy a környezeti faktorok – köztük az étrend – miként változtatják meg a tumoros őssejtpopulációt előrehaladott rosszindulatú tumorokban” – egészíti ki a fentieket a közlemény egyik társszerzője, dr. Justin D. Lathia, a Cleveland Clinic Lerner kutatóintézetének munkatársa.