Hogyan használhatók vírusok a tumorok ellen?

Jelentős tudományos haladás történt az onkolitikus vírusokkal kapcsolatosan az elmúlt években, aminek következtében megindult a klinikai transzláció is, és az FDA tavaly év végén befogadta az első ilyen típusú terápiát. A British Journal of Cancer cikke áttekinti a közeljövő lehetőségeit és kihívásait.

Oncolytic viruses: finally delivering című tanulmányukban Leonard Seymour és Kerry Fisher bemutatják az elmúlt évek fejlődésének eredményeit, és felvázolják azt a jelenlegi tudományos trendet, ami demisztifikálja az onkolitikus vírusokat, és figyelembe véve farmakokinetikájukat és biológiai hozzáférhetőségüket, egyszerűen „csak” egy újfajta gyógyszernek tekinti azokat.

Amint azt idehaza a Medical Online közreadta, az onkolitikus vírusoknak a terápiás felhasználhatóság szempontjából az a legfontosabb tulajdonságuk, hogy képesek szelektíven csak a rákos sejtekben szaporodni. Ezt felismerve terápiás potenciáljukat már az 1950-es évek óta vizsgálják, azonban e szelektivitás hátterében álló mechanizmusok kutatása még ma is intenzíven folyik. Az alapvető ok minden bizonnyal a tumorsejtek aktivált természete lehet, ami kiváló körülményeket biztosít a vírusreplikáció számára. Mint Seymour és Fisher írják: jelentős átfedés figyelhető meg a rákos sejtek és a vírussal fertőzött sejtek tulajdonságai között (pl. állandó DNS-szintézis, növekedésgátlás és az immunrendszer kikerülése, tumorsejt-növekedést, illetve sejtlízist elősegítő gyulladás, ellenállás a sejthalál folyamatainak, a sejt energetikai folyamatai deregulációja, a metabolizmus oxidatív foszforilációról glikolitikus irányba tolása). A hasonlóságot alapvetően kétféle megközelítési móddal létrehozott onkolitikus vírusok révén lehet kihasználni: az onkolitikus vírusok racionális tervezése révén, illetve azok bioszelekció révén történő azonosításával.

Az onkolitikus vírusok terápiás alkalmazásának elterjedése előtt álló legnagyobb akadály, hogy sok vírus elpusztul a szisztémás keringésben (a máj, a vörösvértestek vagy a komplementrendszer vírusellenes hatása miatt), így nem éri el a disszeminált tumorsejteket, illetve sok vírus számára nehézséget okoz, hogy extravaszkuláris tumorsejteket fertőzzön meg. Mivel azonban a közelmúltban a kutatók felismerték ezeket a problémákat, a napjainkban nagy erővel folyik a vírusok szisztémás célba juttatásának kutatása.

A teljes összefoglaló a Medical Online oldalán olvasható.