Hideghéty Katalin a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság új elnöke

Prof. dr. Hideghéty Katalint, a szegedi Onkoterápiás Klinika Sugárterápiás Részlegének vezetőjét választotta meg elnöknek a leköszönő dr. Pajkos Gábor utódaként a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). A tisztújítás során a 15 tagú vezetőség is megújult: az orvostársaságot a jövőben is egy nagy betegkört ellátó, emellett a tudományos életben is aktív országos szakmai hálózat elismert tagjai segítik. A korábbi vezetőség nyugdíjas tagjaiból tanácsadó testület alakult.

Pajkos Gábor

Pajkos Gábor

– Meg kell őriznünk és tovább kell gyarapítanunk mindazokat az értékeket, amelyeket a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság az elmúlt időszakban teremtett – fogalmaz Pajkos Gábor leköszönő elnök. – Az orvostársaság hazai elismertségét jelzi, hogy rendre telt házasok a szakmai rendezvényeink, az amerikai ASCO kongresszus után a hazai kollégáknak megszervezett Update szimpóziumaink, valamint a tematikus továbbképző programjaink is. A nemzetközi elismertségnek pedig fontos visszaigazolása, hogy minden kongresszuson külföldi szaktekintélyek, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) vezető személyiségei is ott vannak, előadást vállalnak. Az európai szakmai szervezetekkel való partnerség eredményeként lehetünk a magyar kiadói számos szakmai iránymutatásnak is. A Klinikai Onkológia folyóirat nyomtatott és elektronikus változata pedig nemcsak a gyakorló kollégák között népszerű, hanem az egyes indikációkat átfogó módon tárgyaló publikációk nyomán a szakorvosjelöltek, a rezidensek tankönyvként használják – foglalja össze a legfontosabbnak tartott eredményeket Pajkos Gábor, aki a jövőben a korábbi vezetőség nyugdíjas tagjaiból életre hívott tanácsadó testület tagjaként segíti az orvostársaság munkáját.

Hideghéty Katalin

Hideghéty Katalin

Az új elnök Hideghéty Katalin hangsúlyozza: az MKOT tagjai által megválasztott 15 vezetőségi tag révén az orvostársaság elnöksége továbbra is egy aktív országos szakmai hálózatra számíthat. Részben generációváltás is történt, ennek eredményeként a fővárosi intézmények mellett jelentős betegforgalmat bonyolító, valamint a szakmai-tudományos életben is jelentős vidéki onkológiai centrumok elismert szakorvosai, vezető szakemberei is szerepet vállalnak az MKOT munkájában. Fontosnak tartja, hogy a hazai onkológusok szerte az országban naprakészek legyenek abban, hogy milyen tudományos újdonságok jelennek meg a világban, ezért a jövőben is prioritásként kezelik, hogy a nemzetközi eredmények minél hamarabb eljussanak a betegágyak mellett dolgozó szakorvosokhoz is. Hozzáteszi: mivel a daganatellenes terápiák minden korábbinál jobban igénylik a szakmák közötti együttműködést, ezért a jövőben is törekednek arra, hogy a társszakmák képviselőivel minél intenzívebb együttműködés valósuljon meg.

Hideghéty Katalin kiemelte: az orvosok munkáját, a terápiák eredményességét, a betegek sorsát is meghatározhatja, hogy mennyire felkészültek és tudatosak maguk a betegek és a hozzátartozók. Hangsúlyozza: a civil betegszervezetekkel való együttműködést, valamint a Rákgyógyítás Magazin országos lap és a Rákgyógyítás.hu internetes portál által képviselt, az MKOT támogatásával megvalósuló betegedukációs misszió fenntartását is kulcskérdésnek tekinti az új vezetőség is.

Az MKOT vezetőségének tagjai:

 1. Al-Farhat Yousuf (Tolna Megyei Balassa János Kórház)
 2. András Csilla (Debreceni Egyetem Onkológiai Klinika)
 3. Bodoky György tiszteletbeli elnök (Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrum)
 4. Bogos Krisztina (Országos Korányi Pulmonológiai Intézet)
 5. Boronkai Árpád (Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézet)
 6. Dank Magdolna (Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika)
 7. Furka Andrea (Debreceni Egyetem Onkológiai Klinika)
 8. Hideghéty Katalin elnök (Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika)
 9. Lakatos Gábor titkár (Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrum)
 10. Landherr László (Uzsoki utcai Oktató Kórház Fővárosi Onkoradiológiai Központ)
 11. Máhr Károly (Zala Megyei Szent Rafael Kórház)
 12. Moldvay Judit (Országos Korányi Pulmonológiai Intézet)
 13. Oláh Judit (Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika)
 14. Sipőcz István (győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház Onkoradiológiai Osztály)
 15. Torday László (Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika)

Az MKOT tanácsadó testületének tagjai:

 1. Baki Márta
 2. Pajkos Gábor
 3. Szánthó András
 4. Szondy Klára