Háziorvos tanfolyam: partnerség az onkológiai gondozásban

Az onkológiai terápiák eredményességének javulásával és a járóbeteg ellátás térnyerésével egyre nagyobb szerep hárul az onkológiai gondozásban a háziorvosokra – hangzott el a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság háziorvosi továbbképzésén.

– Egyre nagyobb az aránya a nem kórházi ellátási keretekben kezelt, hanem ambulánsan ellátott daganatos betegeknek, ezért egyre inkább felértékelődik a páciensek kórházon kívüli menedzselése, a betegek gondozása, a mellékhatások enyhítése. Az onkológiai ellátás eredményességét, a betegek életminőségét jelentősen befolyásolni képes a háziorvosi ellátás színvonala. A háziorvosokat az onkológiai betegellátást végző team részének kell tekintenünk, ők az ellátás nagyon fontos pillérei, a betegek követésében nélkülözhetetlen szerepük van – indokolta Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke a háziorvosi szakmai fórum rendszeres megrendezésének létjogosultságát.

Az akkreditált háziorvosi továbbképzés szakmai programjába elsősorban olyan témák kerültek be, amelyek betegségtípustól függetlenül csaknem valamennyi daganatos beteget érintenek. Ezek között említhető a védőoltások szerepe és ütemezése, a trombózis megelőzése, a fájdalomcsillapítás, a mellékhatások csökkentése, a mikrobiom állapotának jelentősége, a gyógytorna. Emellett a résztvevők áttekintést kaphattak olyan kurrens témákban is, mint a molekuláris diagnosztika jelentősége vagy az immunterápiák alkalmazásának gyakorlata.

Az előadásokat az MKOT rögzítette, azok hamarosan hozzáférhetők lesznek.