Hasnyálmirigyrák: sebészek országos tapasztalatcseréje

Évente 160-180 hasnyálmirigyrák-operációt végeznek, a hazai műtétek közel felét a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) – számolt be dr. Szücs Ákos igazgató-helyettes, a klinika hasnyálmirigy-sebészeti munkacsoportjának vezetője. A magyarországi hasnyálmirigy sebészettel foglalkozó kórházak is megoszthatták egymással tapasztalatainkat a STéG által szervezett szakmai napon.

Prof. Dr. Szijártó Attila és Prof. Dr. Oliver Strobel

Amint arról a Semmelweis Hírek beszámolt, a hasnyálmirigyrák jelentette kockázatokról, a legújabb hazai terápiás lehetőségekről szervezett figyelemfelhívó szakmai konferenciát, az Árkád bevásárlóközpontban pedig lakossági tájékoztató napot a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika. A kétnapos rendezvényen az európai legjobb gyakorlatok megismerése mellett a hazai ellátó centrumok tapasztalatcseréjére is lehetőség adódott. A szakmai napon előadást tartott tapasztalataikról és az általuk vezetett klinikák legjobb gyakorlatairól a hasnyálmirigy-sebészet két kiemelkedő európai képviselője, Oliver Strobel, a bécsi egyetemi kórház sebészeti osztályának vezetője és Karl Oldhafer, a hamburgi Asklepios Klinika dékánja, egyben sebészprofesszora is.

Dr. Szücs Ákos

– A rendezvény megszervezésével elsősorban a lakossági figyelemfelhívás volt a célunk – nyilatkozta a rendezvényt főszervezőként jegyző Szücs Ákos. – Húsz évvel ezelőtt a hasnyálmirigyrákos betegek ötéves túlélési esélye még mindössze pár százalékos volt, azonban azóta jelentősen fejlődött az orvostudomány, és ezzel a betegek esélyei is javultak. Elsősorban az onkológia, a diagnosztika és az ezzel párhuzamosan fejlődő sebészeti eljárásoknak köszönhetően a korai stádiumban felfedezett hasnyálmirigyrák esetében napjainkban az ötéves túlélés akár a 30-40 százalékot is elérheti – ismertette.

Szücs Ákos – aki az országban először végzett robotasszisztált hasnyálmirigy-műtéteket – az elmúlt egy évben a pankreászbetegségek tekintetében már-már rutin beavatkozássá vált robotsebészet téren szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A STéG sebész és gasztroenterológus szakemberei ismertették tapasztalataikat illetve tudományos eredményeiket a neuroendokrin hasnyálmirigy daganatok speciális kérdéseit illetően, bemutatták a klinikán folyó hasnyálmirigy átültetés újdonságait, illetve rávilágítottak az endoszkópia robbanásszerű fejlődésére a hasnyálmirigy betegségek diagnosztikájában és kezelésében. Külön szekció szólt a klinikán folyó klinikai jellegű kutatásokról, melyek a társszakmákkal (Orvosi Képalkotó Klinika, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet) folytatott évtizedes szoros együttműködés gyümölcsei. Az előadások rávilágítottak a korai diagnózisban új lehetőségeket jelentő biomarkerek fontosságára és az új típusú képalkotó modalitásokban rejlő lehetőségekre. Hasonlóképpen bemutatkoztak azon diszciplínák (patológia és onkológia), amelyek az egyetem falain belül a STéG-gel szorosan együttműködve teszik teljessé a komplex ellátást. Emellett egy teljes szekció erejéig látták vendégül a magyarországi hasnyálmirigy sebészettel foglalkozó kórházak sebészeit, mely során megoszthatták egymással tapasztalatainkat.

A teljes összefoglaló a Semmelweis Egyetem oldalán olvasható.
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem