Hasnyálmirigyrák kezelése időskorban

A Journal of Clinical Oncology az előrehaladott hasnyálmirigyrákos betegek körében szerzett tapasztalatokról számolt be, a kutatást a Klinikai Onkológia folyóirat szemlézte.

Az előrehaladott hasnyálmirigyrák (APC) főként az idősebb felnőtteket érinti. Randomizált vizsgálatok azt mutatják, hogy az 5-fluorouracilt, irinotekánt, leukovorint és oxaliplatint (FOLFIRINOX) vagy nab-paclitaxelt és gemcitabint tartalmazó kombinált kemoterápia javította az általános túlélést (OS) a gemcitabin önmagában végzett kezeléséhez képest, de fokozott toxicitás mellett. Az idősebb felnőtteknél fokozott a kemoterápia mellékhatásainak kockázata. McAndrew és munkatársai a 2011 és 2016 között APC-vel diagnosztizált betegeket a Manitoba Cancer Registry segítségével azonosították. A palliatív kemoterápiával kezelt 65 éves és idősebb betegek beteg- és kezelési jellemzőit, toxicitását és a betegségük kimenetelét kezelési rend szerint hasonlították össze. A vizsgálat során Cox-regressziót használtak az operációs rendszer független prediktorainak azonosítására. Megállapították, hogy a FOLFIRINOX javított válaszreakcióval jár az APC-vel rendelkező idősebb felnőtteknél. McAndrew és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a FOLFIRINOX biztonságossági profilja kezelhető ebben a populációban, amit az APC-vel rendelkező idősebb felnőttek kezelésénél figyelembe kell venni.

Forrás: Klinikai Onkológia / McAndrew EN, et al. Treatment Patterns, Toxicity, and Outcomes of Older Adults With Advanced Pancreatic Cancer Receiving Firstline Palliative Chemotherapy. JCO 2022;45(2):55-60.