Hashártya-daganatok: egyre több tapasztalat HIPEC kezeléssel

Mérföldkőhöz érkezett a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika közös, hashártya-daganatokkal foglalkozó sebészeti munkacsoportja: sikeresen elvégezték az 50. CRS-HIPEC-beavatkozást. A kezdetben elsősorban petefészekrák kezelésére bevezetett módszert időközben egyes féregnyúlvány-, és vastagbél-daganatos esetekben is alkalmazzák, de több más ritka onkológiai megbetegedésnél is ígéretes lehet.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Amint a Semmelweis Egyetem összefoglalója rávilágít, évekig tartó előkészítés, külföldi továbbképzések és a betegellátást segítő eszközök beszerzése előzte meg az első citoreduktív műtétet (CRS) hipertermiás intraperitoneális kemoterápiával (HIPEC) kombináló beavatkozást 2021 nyarán. Azóta már az 50. beavatkozást is elvégezte a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) közös, hashártya-daganatokkal foglalkozó sebészeti munkacsoportja – közölte honlapunkkal dr. Máté Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Onkológiai és Daganatsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

Az eljárást azóta egyre több indikáció esetén alkalmazzák. „Az elmúlt időszakban intézeti protokollt dolgoztunk ki és publikáltunk a féregnyúlvány (»vakbél«) és a vastagbél eredetű daganatok hashártya-szóródással járó eseteinek CRS+HIPEC-kezelésére is, a programban eddig elvégzett összes műtét több mint 20 százaléka már ilyen indikációból történt” – közölte dr. Huszty Gergely, a STéG adjunktusa, a gasztrointesztinális eredetű HIPEC program vezetője. Az eljárás ígéretes lehet egyes gyomordaganatok, valamint a hashártya egy ritka, de rendkívül agresszív daganata, a mesothelioma kezelésében is.

„Az ötvenedik beavatkozás 2024 januárjának második felében történt meg; azt vastagbél eredetű, hashártya áttétet adó daganat miatt végeztük el egy férfi páciensen” – mondta dr. Huszty Gergely.

A legnagyobb számban petefészekrákos betegek esetében alkalmazott CRS+HIPEC-eljárás elsődleges célja a hashártyán terjedő daganatok kezelése. Ehhez olykor a teljes hashártya mellett egyes szervek részleges vagy teljes eltávolítására is sor kerülhet, majd a sikeres tumoreltávolító műtét végén, a zárt hasüregben egy perfúzor segítségével alkalmazzák a melegített hasüregi kemoterápiás kezelést. Ez az ún. hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír az esetleges fennmaradt daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mivel segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe.

„Rendhagyó módon nálunk nem technikusi személyzet kezeli a HIPEC perfúzor berendezést, hanem a nőgyógyászati onkoteam orvosai – részben azért, mert fontosnak tartom, hogy az orvosi csapat a beavatkozás minden lépésével tisztában legyen” – mondta dr. Máté Szabolcs. A műtétek komplexitásuktól függően általában 3-6 óra hosszat tartanak, de ennél lényegesen hosszabb beavatkozások is előfordulhatnak. „A kezelésnek számos technikai feltétele, buktatója van, és szép számmal merülnek fel kérdések a módszer optimális kivitelezését, hatékonyságát illetően, ugyanakkor rendkívül vonzó volt számomra klinikai onkológusként, daganatsebészként, hogy az általam művelt két szakterületet egy beavatkozáson belül lehet hasznosítani” – osztotta meg érzéseit dr. Máté Szabolcs.

A teljes összefoglaló a Semmelweis Egyetem oldalán olvasható.