Gyomorrák, májrák: diagnosztikai, terápiás és utánkövetési európai irányelvek

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) magyar nyelvre lefordíttatta, majd széles körben közzétette az ESMO (European Society for Medical Oncology) gyomorrákra vonatkozó diagnosztikai, terápiás és utánkövetési irányelveit, valamint az ESMO és az ESDO (European Society of Digestive Oncology) májrákra vonatkozó klinikai irányelveit.

Az aktuális európai diagnosztikai és terápiás ajánlásokat összefoglaló útmutató a Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány kiadásában, az MKOT hivatalos folyóirata, a Klinikai Onkológia különszámaként látott napvilágot, s jutott el országszerte a szakorvosokhoz. A kiadványok immár online is elérhetők.

Az MKOT 2016-ban kezdte el kiadni az európai klinikai irányelveket magyar nyelven, elsőként a vastagbélrákra és a prosztatarákra vonatkozó iránymutatások jelentek meg, ezt követik most a gyomorrákra és a májrákra vonatkozó ajánlások. Az orvostársaság anyagi lehetőségeinek függvényében elkötelezte magát a folytatás mellett.

Természetesen a kiadó tisztában van azzal, hogy a mindennapi kezelésben a finanszírozási protokoll tekinthető csak hivatalos útmutatásnak, amely kijelöli a hazánkban közfinanszírozásban alkalmazható kezelések lehetőségeit. Azonban az MKOT vezetősége bízik benne, hogy az európai irányelvek részletes, magyar nyelven való megismerése segíteni fogja az onkológiai centrumok munkáját.

A Klinikaionkologia.hu portálra érvényes szakmai regisztrációval immár minden eddig megjelent guideline elérhető virtuálisan is:

Hepatocellularis carcinoma: ESMO-ESDO diagnosztikai, terápiás és utánkövetési klinikai irányelvek

Gyomorrák: az ESMO diagnosztikával, kezeléssel és utánkövetéssel kapcsolatos klinikai gyakorlati irányelvei

Prosztatarák: ESMO Klinikai Gyakorlati Útmutató a diagnózishoz, kezeléshez, utánkövetéshez

Vastagbélrák és végbélrák: az ESMO konszenzuson alapuló irányelvei az áttétes rákban szenvedő betegek kezelésére