Gyomorrák: letölthető az európai ESMO útmutató

Megjelent, ingyenesen elérhető és letölthető az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) gyomorrákos betegek számára készült útmutatója magyar nyelven.

A Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában jelent meg magyarul nyomtatásban és letölthető módon is az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) betegtájékoztató kiadványsorozatának gyomorrákról szóló kötete. (A Gyógyulj Velünk Egyesület a magyarországi tagszervezete az emésztőszervi daganatos betegeket nemzetközi szinten összefogó Digestive Cancers Europe ernyőszervezetnek, amely más szponzorok mellett szintén támogatta a kiadvány magyar kiadását.) Az 52 oldalas útmutató a gyomorrák diagnosztikájától vezet végig a kezelések lehetséges fázisain és módjain. Az összefoglaló elmagyarázza a gyomorrák egyes stádiumainak jellemzőit, a sebészeti módszereket, ismerteti mikor és milyen típusú kemoterápiára, célzott onkológiai gyógyszerre vagy immunterápiás kezelésre van lehetőség. A kiadvány részletesen foglalkozik a mellékhatásokkal, a lehetséges szövődményekkel és azok enyhítésének lehetőségeivel, magyarázó szószedet segíti az orvosi szakkifejezések értelmezését.

A nyomtatásban 3000 példányban megjelent, a kórházakban és a betegszervezeteknél hamarosan országszerte elérhetővé váló kiadványra önmagában nem lehet egészségügyi döntéseket alapozni, viszont a betegek és hozzátartozók számára segítséget nyújthat az orvos-beteg kommunikációban. A kiadvány szabadon letölthető a Rákgyógyítás.hu oldalról, ahol számos más információ is megtalálható a betegségről.

A gyomorrákról szóló útmutató egy sorozat része, amely keretében a Gyógyulj Velünk Egyesület korábban már elérhetővé tette a húgyhólyagrákról, a májrákról, a prosztatarákról, az immunterápiák mellékhatásairól szóló európai útmutatót. A betegszervezet gondozásában a jövőben további ráktípusok európai betegtájékoztató kiadványai is megjelennek magyarul.

Az új kiadványt a betegszervezet online fórumán mutatták be. Dr. Szöllősi Regő, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának onkológus szakorvosa közérthető, átfogó előadás keretében adott áttekintést a gyomorrák mai kezelési lehetőségeinek minden területéről, majd megválaszolta a nézők felmerülő kérdéseit is. A fórumot B. Papp László, a Rákgyógyítás.hu főszerkesztője, a Gyógyulj Velünk Egyesület sajtószóvivője moderálta. A betegtájékoztató előadás és fórum visszanézhető a Rákgyógyítás.hu oldalon: