Gyászolnak az onkológusok: elhunyt Eckhardt Sándor professzor

A hazai onkológiai ellátás egyik atyját veszítettük el Eckhardt Sándor professzor halálával – emlékezik a november 1-jén elhunyt orvos-kutatóra, az Országos Onkológiai Intézet egykori főigazgatójára a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság.

Prof. Dr. Eckhardt Sándor

Eckhardt Sándor orvosi diplomáját 1951-ben szerezte, az Országos Onkológiai Intézetben 1953-tól kezdte végigjárni a ranglétrát, 1971-től igazgató főorvosként, 1977 és 1992 között pedig főigazgatóként irányította az intézetet, s szabott irányt a magyarországi onkológia fejlődésének. Nyugdíjazását követően is szakmailag tevékeny életet élt, akadémikusként, szaktanácsadóként segítette a tudományos munkát. Munkásságát nemzetközi szinten is jegyezték, több külföldi egyetem avatta díszdoktorává, idehaza Széchenyi-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemkereszt középkeresztjével is kitüntették. Emellett számos szakmai elismerés birtokosa, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság Pro Oncologia díjjal fejezte ki számára nagyrabecsülését.

Eckhardt Sándor több évtizedes orvosi, kutatói és vezetői munkássága a mai onkológiai betegellátásra is kihatással bír: a ma országszerte praktizáló onkológusok egy jelentős része mentoraként tekint a professzorra, aki szakmailag és emberileg is etalonként szolgál nemcsak az onkológusok, de valamennyi orvos kolléga számára.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tisztelettel adózik Eckhardt Sándor professzor előtt, ezért a 2016. november 17-19-i IX. Kongresszusunkat is emlékének szenteljük.

A professzort szerettei és tisztelői november 17-én 14:30-kor kísérik végső útjára a Farkasréti temető Makovecz terméből.