Gyakran az ápolók állnak legközelebb a betegekhez

Tisztelettel köszöntünk minden ápolót az Ápolók Nemzetközi Napján. Az ápolók az egészségügyi ellátás pillérei, munkájukért nap mint nap hálásnak kell lennünk.

Amint arra Müller Cecília országos tisztifőorvos is felhívta a figyelmet, május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja. 1820-ban ezen a napon született az ápolóképzés kiemelkedő alakja, Florence Nightingale. Ő fogalmazta meg, hogy az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt és szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt – ismertette a tisztifőorvos.

Hozzátette: Magyarországon és a világon 1982 óta ünneplik az Ápolók Nemzetközi Napját. A koronavírus-járvány kemény kihívás elé állította az ápolókat, akik példaértékű helytállásáukkal „minden elismerésünket és köszönetünket kivívták” – értékelt Müller Cecília, aki az ápolóknak az egy éve tartó járványügyi helyzetben való munkáját az 1848-49-es szabadságharc idején tevékenykedő Kossuth Zsuzsanna, az ország első főápolónője és munkatársaiéhoz hasonlította.