Google adatbázis emberi biológiai adatokból

Olyan genetikai és molekuláris módszeren dolgoznak, amellyel meghatározhatják a tökéletes egészség szabványát.

A Google Baseline projekt keretében első körben 175 anonim önkéntestől gyűjtenek össze egészségügyi vonatkozású adatokat, felhasználva ehhez nyálmintát, vért, a Google különféle hordozható eszközeit, például a vércukorszint-mérő kontaktlencsét, és még azt is vizsgálják, milyen a szívműködésük stresszhelyzetben. Az adatokat a rendelkezésükre álló óriási számítási kapacitással dolgozzák fel, úgynevezett biomarkereket keresve, illetve felállítva a teljes egészség szabványát.

Amint arra a HVG.hu kitér, a biomarkereket jelenleg már meglévő betegségek diagnosztizálására használják, a Baseline biomarkerei viszont más szerepet játszanának. A projekt vezetője, Dr. Andrew Conrad molekuláris biológus ezt egy példával világítja meg: ha egy biomarker megmutatja, hogy egy adott személy képes-e vagy sem hatékonyan lebontani a zsíros ételeket, annak ismeretében a megfelelő táplálkozással megelőzhetők egyes szívbetegségek.

Ahhoz, hogy proaktívak lehessünk, mit kell tudnunk? Hogy mi az, ami jól működik, mihez lehet viszonyítani, hogyan lehet változtatni, hogy elérjük azt a szintet – valahogy így fogalmazta meg Conrad a szabvány felállításának lényegét, amelynek azért másodlagos célja is van, minél jobb fitnesz-eszközöket készíteni.

Nem a Google az első cég, amely adatbázist épít emberi biológiai adatokból, hiszen a Human Genome Project (HGP) már 2003-ban elkészítette a teljes emberi genom (a szervezet örökítő információinak összessége) térképét. Azonban a Google nemcsak adatokat gyűjt, hanem sokoldalú elemzésnek is aláveti ezeket, hogy mintákat és összefüggéseket találjon.

A projekt persze még csak most kezdődött el, egyelőre még gyerekcipőben jár. Ezzel együtt máris hallani adatvédelmi aggályokat, azonban a Google garantálja a majdani névtelenséget, illetve azt, hogy nem fogja kiadni az adatokat a biztosítótársaságoknak.