Fontos az onkológiában betegutak optimalizálása

A daganatos betegek betegút-szervezéséről, a területi egyenlőtlenségekről, a szakember-utánpótlásról is kérdezte dr. Maráz Anikót, a szegedi Onkoterápiás Klinika egyetemi docensét a Medical Tribune.

Maráz Anikó

Maráz Anikó

– Milyen a diagnosztika és a terápia hozzáférhetősége Magyarországon? Léteznek-e még területi különbségek? Mennyire egységes az ellátás elveiben és gyakorlatában?
– A modern diagnosztikus módszerek elérhetősége mellett a szakemberek képzése is nagy kihívás. Hazánkban a progresszivitási szinteket többnyire követő elvek alapján az országos intézetben és a nagyobb regionális vagy megyei centrumokban szinte minden modern diagnosztikai és terápiás lehetőség rendelkezésre áll. A kisebb ellátóegységekből a centrumok felé történő betegáramlást a betegutak optimalizálása teszi lehetővé, melyet a Covid miatt kialakult online konzultációs felületek tovább javítanak. Az egységes ellátás a hazai irányelvek folyamatos, dinamikus fejlesztésével és emellett főként az európai szakmai irányelvek követésével biztosítható.

– A rosszindulatú daganatoknak nagyon rossz a „sajtója”, a nagyközönség keveset tud a már valóban létező gyógyulási lehetőségekről. Folytatnak-e és milyen felvilágosító tevékenységet?
– Szerencsére több betegtámogató szervezettel van nagyon jó kapcsolatunk. Sőt, egyre több daganattípus kapcsán országos méretű rendezvénysorozatok szerveződnek, ezeken az orvosok és a betegek, valamint az ellátó személyzet tagjai is részt vesznek. Idei országos onkológiai kongresszusunkon is egy egész napon a betegek voltak fókuszban, ahol számukra érthető módon zajlottak előadások a kezelésekről, megelőzésről. Természetesen elsődleges cél a daganatok kialakulásának megelőzése lenne. Kiemelten fontos szempont napjainkban az aktív mozgásra való buzdítás, hiszen a dohányzásmentességen, az egészséges étkezésen és életmódon túl a mozgással jelentősen csökkenthető a daganatos betegségek megjelenése, vagy javítható a már kialakult betegség kórlefolyása.

A teljes interjú a Medical Online oldalán olvasható.