Fókuszban a rákkutatás is a magyar tudomány ünnepén

Az értékteremtő tudomány áll a magyar tudomány ünnepe országos rendezvénysorozat középpontjában – emelte ki a program veszprémi megnyitóján Barnabás Beáta, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese. A programsorozatban előadás hangzik el a mesterséges intelligencia rákkutatásban és biológiában való hasznosításáról is.

Horváth Péter - Fotó: MTA.hu

Horváth Péter – Fotó: MTA.hu

2019. november 12-én 18 és 20 óra között az MTA Székház dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) Horváth Péter előadásában áttekintést ad a nagy léptékű fénymikroszkópos kísérletek egysejt-szintű feldolgozásának számítástechnikai lépéseiről. Először egy új mikroszkópos képkorrekciós eljárást mutat be, mely kijavítja a nem egyenletes megvilágításból származó képi hibákat. Ezután egy új egysejt-szegmentálási algoritmust ismertet, mely egy energiaminimalizációs módszer és mesterséges intelligencia segítségével képes egymáshoz tapadó vagy akár egymás tetején átfedésben lévő sejtek elkülönítésére.

A szegedi kutató bemutatja az Advanced Cell Classifier (ACC) gépi tanulási szoftvert, melyet munkatársaival azért fejlesztett, hogy a képi jellemzőkből származó információ felhasználásával sejtes fenotípusokat azonosítsanak. Az ACC olyan interaktív felületet biztosít, melynek segítségével a felhasználók hatékonyan képesek intelligens algoritmusokat sejtek automatikus fenotipizálására tanítani. Azokra az esetekre, amikor a sejtek folytonos morfológiai változásokon mennek keresztül, és ezért nem lehetséges diszkrét fenotípus-kategóriák létrehozása, az előadó egy multiparametrikus regresszión alapuló elemző eljárást mutat be.

Az előadás közönsége megismerkedhet a különböző, a fejlesztett módszerek kombinációit felhasználó egysejt-kinyerési stratégiákkal, Horváth Péter bemutatja továbbá a kutatócsoport legfrissebb eredményeit is az egysejt-DNS, -RNS és célzott elektrofiziológiai elemzések területén.

Horváth Péter programtervező matematikus végzettséggel kezdetben Franciaországban és Svájcban kutatott. Jelenleg a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének igazgatója. A biológiai képfeldolgozással és gépi tanulással foglalkozó BIOMAG kutatócsoportjában új mikroszkópos módszereket és eszközöket fejlesztenek. Emellett Helsinkiben a FIMM-ben is irányít egy labort, ahol a személyre szabott, precíziós rákgyógyászat lehetőségeit vizsgálják.

A magyar tudomány ünnepe programsorozat az MTA.hu/tudomanyunnep oldalon található meg.