Férfi(h)arcok: egy kötet arról, milyen az élet prosztatarákkal

„Férfi(h)arcok” címmel, „Gyógyíthatatlan, gyógyuló és gyógyult prosztatarákos sorstársak” alcímmel jelent meg az a kötet, amelyben tíz prosztatarákkal szembesült férfi vall arról, hogyan él a rák diagnózisa óta. A B. Papp László egészségügyi szakújságíró, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság sajtószóvivője által szerkesztett, a Janssen-Cilag által kiadott könyv missziója, hogy erőt adjon azoknak a betegeknek és családtagjaiknak, akik szembesülnek a prosztatarákkal – ennek jegyében a kötethez az érintettek országszerte ingyenesen hozzájuthatnak.

„Máshol élnek: fővárosban vagy jászsági faluban, Tisza-parti megyeszékhelyen vagy borsodi kisvárosban. Máshogy élnek: panaszokkal vagy gondtalanul, szegényen vagy gazdagon, hittel vagy anélkül, társsal vagy egyedül. Másból élnek: színész és postás, sofőr és mérnök, tanár és orvos, nyugdíjból spórolva vagy bankbetétből utazva. Más a sorsuk: gyógyultak, gyógyulnak vagy gyógyíthatatlanok” – szól B. Papp László, a kötet szerkesztőjének bevezetője.

B. Papp László szerkesztő mutatta be a kötetet Budapesten, a Magyar Urológus Társaság és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság közös sajtótájékoztatóján

B. Papp László szerkesztő mutatta be a kötetet Budapesten, a Magyar Urológus Társaság és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság közös sajtótájékoztatóján

„Nekem, mint szakorvosnak is nagy élmény olvasnom ezeket a vallomásokat, mert az egymással beszélgető történetekben olyan kérdéseket, szempontokat is felvetnek a férfiak, amelyeket gyakran a kezelőorvossal sem mernek megbeszélni. Ez a tíz férfi azért fordul a külvilág felé, hogy saját bajával másokon segítsen: hogy minden beteg érezze, nincs egyedül, hogy a hozzátartozók jobban megérthessék, mit élnek meg szeretteik, s hogy mi, orvosok is jobban megismerjük azokat, akiket nap mint nap kezelünk. Jó szívvel ajánlom ezt az izgalmas kiadványt mindazoknak, akik szeretnének többet tudni a férfiakat testileg-lelkileg megterhelő betegségről, küzdelmekről, érzelmekről, félelmekről és sikerekről. Ajánlom férfiaknak, nőknek, betegeknek, egészségeseknek és gyógyítóknak egyaránt” – áll dr. Petrányi Ágota onkológus-radiológus főorvos előszavában.

B. Papp László elmondta: a kiadványt a kiadó országszerte eljuttatja a prosztatarákos betegeket kezelő osztályokra a kezelőorvosokhoz, hogy általuk minél több érintett beteg megismerhesse mások történetét, s abból erőt meríthessen. A kompakt forma és a tömör, a legfontosabb fordulópontokra és kulcsüzenetekre koncentráló szerkesztés is azt szolgálja, hogy akár a kezelésre várakozva is fellapozható legyen a kötet. Korlátozott példányszámban a könyv a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesületnél is elérhető.