Felmérés: az Ön betegei mennyit interneteznek?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztály Ifi Csoportja által készített felmérés célja a magyarországi lakosság egészséggel kapcsolatos internetezési szokásainak valamint az orvosok tapasztalatainak vizsgálata.

Magába foglalja a magyar orvosok és páciensek internetezési szokásait, az interneten történő orvos-beteg kommunikációhoz való hozzáállást, az online alkalmazások használatára való nyitottságot. A mai költséghatékonyságra törekvő világban, különösen az orvoshiánnyal küzdő országunkban sürgető kédés a medicina technológia oldali fejlesztése, az orvosok munkájának és az orvos-orvos illetve orvos-beteg kommunikáció segítése informatikai megoldásokkal. Az erre való nyitottságot vizsgáljuk a mai magyar orvostársadalomban.

A kutatásban részt vevő orvosok segítségével egy online kérdőíven keresztül (link és jelszó alább) szeretnénk felmérni, hogy milyen eszközöket és online szolgáltatásokat használnak munkájuk során, hogyan tartják a kapcsolatot a betegeikkel vagy szoktak-e nekik weboldalakat, online alkalmazásokat ajánlani. Vizsgáljuk továbbá azt is, hogy milyen változásokat tapasztalnak a betegek viselkedésében, hozzáállásában az Internet elterjedése következtében. A válaszokat természetesen névtelenül rögzítjük és dolgozzuk fel.

A kutatás vezetője Tóth Tamás, aki PhD tanulmánya keretében vizsgálja a kérdést, és Semmelweis Egyetem végzős egészségügyi szervező hallgatói is aktívan részt vesznek benne.

„Munkánk eredményét a Neumann János Számítástudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztálya által szervezett Neumann Kollokviumon szeretnénk bemutatni, összehasonlítva eredményeinket más országok hasonló témában végzett kutatásaink eredményeivel” – mondta a fiatal kutató a Weborvosnak a felmérésről.

Az online kérdőív itt elérhető (jelszó: orvos)