Fellép a WHO az e-cigaretta ellen

A most napvilágot látott tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rámutat, hogy amíg azt nem támasztják alá szilárd bizonyítékok, az e-cigiről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy segít a dohányzásról való leszokásban. A WHO ezért többek között azt javasolja, hogy ne lehessen az elektromos cigarettát zárt térben használni és gyermekek részére árusítani. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy az eszköz a hagyományos cigihez hasonlóan veszélyt jelenthet a fiatalokra és a kismamákra is.

A WHO jogi lépéseket sürget annak érdekében, hogy ne lehessen pöfékelni zárt közösségi helyeken, így például a munkahelyen sem. Betiltanák továbbá azokat a reklámokat is, amelyek arra bátorítják a gyermekeket és a nemdohányzókat, hogy használjanak e-cigarettát. A készítők hevesen ellenzik a gyümölcs, az édesség és az alkohol ízesítésű permetek használatát és jelentősen korlátoznák az eszköz automatákból történő árusításának lehetőségét is. A statisztikák szerint Angliában nagyjából 1,3 millió ember használ ilyen készüléket, szemben a 9 millió dohányossal.

A készülék hívei viszont úgy vélik, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az e-füstölgés ártalmas lenne a használó környezetére. „Az új szabályozásnak ezért mindenképp arányosnak kell lennie” – mondta Hazel Cheeseman a BBC-nek. A Cselekvés a Dohányzásért és az Egészségért elnevezésű civil szervezet képviselője hozzátette azt is, hogy a dohányzás 100 ezer embert öl meg évente egyedül az Egyesült Királyságban. Mint kifejtette, azok a dohányosok, akik részben vagy egészben kiváltják a dohányzást az e-cigaretta használatával, jelentősen csökkentik az őket fenyegető egészségügyi kockázatokat. „Abban ugyan nem lehetünk biztosak, hogy az e-cigaretta használata teljesen biztonságos, ám egészen biztosan kevésbé káros, mint a hagyományos dohánytermékek használata” – tette hozzá.

Kormányzati részről a brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője reagált a tanulmány megállapításaira: „Egyre több ember használ ilyen eszközt. Azt akarjuk, hogy ezt biztonságosan és jogilag szabályozott környezetben tehessék. Szándékaink szerint az új szabályozás alapján a jövőben tilos lesz a terméket 18 éven aluliaknak árulni. Ezen kívül bevezetjük az új Uniós szabályozást is, amely szigorúbb előírásokat tartalmaz az ilyen típusú termékek reklámozását, nikotintartalmát, összetevőit, valamint a címkézését és a csomagolását illetően.”

A tanulmány – amelyről a NOL.hu adott számot – egyébként a WHO októberi csúcstalálkozója előtt hozták nyilvánosságra, amelyen mind a 179 ország részt vesz, amelyik korábban ratifikálta az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét.