FDA figyelmeztetés: ne grapefruitlével vegye be gyógyszerét!

A grapefruittal vagy a levével való gyógyszerbevétel egyes hatóanyagok vérszintjét emelheti, másokét pedig csökkentheti. Ügyelni kell az esetleges gyógyszer-étel interakciókra – adott ki ismételt figyelmeztetést az FDA.

FDA_logoBár a grapefruit fogyasztása – elsősorban magas C-vitamin- és kálium-tartalma miatt – egészséges, mégsem ajánlható minden betegnek. A grapefruittal vagy a belőle préselt lével történő gyógyszerbevétel ugyanis bizonyos hatóanyagú gyógyszerek hatását fokozhatja, másokét csökkentheti – figyelmeztetett az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA. Amint a PharmaOnline rámutatott, a gyógyszer-étel-interakció mértéke függ attól, hogy mennyi grapefruitot fogyasztott el a beteg, milyen gyógyszert szed mellette, és milyen sebességgel metabolizál az adott egyén, azaz a genetikailag lassú vagy gyors metabolizálók közé tartozik-e. Tudni kell, hogy a grapefruiton kívül egyéb citrusfélék – így a pomelo és a keserű narancs is – vezethetnek a grapefruitnál leírt jellegű gyógyszer-étel-interakciókhoz.

A jelenség eddig is ismert volt, ám az FDA 2017. júliusban frissítette korábbi anyagát. A FDA részletes magyarázattal kiegészített, s hatóanyagokra lebontott, infografikával is illusztrált útmutatója itt érhető el vagy PDF verzióban innen is letölthető.