ESMO elnök publikációja a Klinikai Onkológiában

Josep Tabernero, az ESMO elnöke szerzőtársaival tekinti át a vastagbélrák molekuláris altípusait és a terápiás döntéseket a legújabb Klinikai Onkológia folyóiratban. Kiemelt téma az emlőrák BRCA státuszának terápiás kihatása és a metaanalízisek szerepe, a mikrobiom jelentősége, a P53 tumorszuppresszor, a folyékony biopszia és a mesterséges intelligencia is.

Hogyan befolyásolja a BRCA-státusz az emlőrák ellátását 2019-ben? – teszi fel a kérdést és válaszokat is ad Kahán Zsuzsanna, Tari Gergely, Enyedi Márton és Haracska Lajos tanulmánya. A mikrobiom szerepére világítanak rá cikkükben Schwab Richárd, Bacsur Emese, Tordai Attila és Peták István. Az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésében a metaanalízisek felhasználásáról értekezik Menyhárt Otília és Győrffy Balázs.

A külföldi szerzők publikációit felvonultató rovatban olvasható Rodrigo Dienstmann, Ramon Salazar és Josep Tabernero ESMO-elnök cikke, amelyben bemutatják az áttétes colorectalis rák molekuláris altípusait és a terápiás döntések fejlődését.

Kopper László a P53 tumorszuppresszor szerepét járja körbe, Meskó Bertalan cikke pedig a mesterséges intelligencia precíziós medicinában betöltött szerepét mutatja be. A folyékony biopsziáról, mint a klinikai onkológiában a precíziós orvoslás vonalvezetőjéről szól a Priskin Katalin, Pintér Lajos, Jaksa Gábor, Pólya Sára, Kahán Zsuzsanna, Sükösd Farkas és Haracska Lajos által jegyzett publikáció.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság hivatalos folyóiratának megjelenését a Literatura Medica, a LifeTime Media Kft. egészségügyi divíziója gondozza. A nyomtatott lapszám az MKOT tagjainak ingyenesen jár, tagságtól független előfizetésre is van lehetőség. A folyóiratot a Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány támogatása révén széles körben országosan terjesztik.