Elhunyt az anatómia professzora

Életének 91. életévében, 2018. január 3-án hajnalban hosszan tartó betegség után elhunyt Donáth Tibor, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusa. A Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Donáth Tibor

Donáth Tibor

Donáth Tibor 1945 áprilisában kezdte el Budapesten az orvosi egyetemet, az anatómiai intézetben 19 éves kora óta dolgozott, ez volt az egyetlen munkahelye. Amint egy korábban vele készült interjúban fogalmazott, az anatómiában a test felépítésének csodája ragadta meg, hiszen egy tökéletesen működő szerkezetről van szó. „Nincs ennél szebb mint az élő anyag léte és működése, egy élet kevés ahhoz, hogy az ember behatóan foglalkozzon vele” – mondta.

Egyik fő munkája az anatómiai nevek magyarázatát tartalmazó 600 oldalas Anatómiai nevek A-Z-ig, melyet angolra, németre és oroszra is lefordítottak, és éppen a közelmúltban jelent meg újabb kiadása. Az anatómiai nomenklatúrától, nevezéktantól egyenes út vezetett a magyar orvosi nyelv fejlesztésével kapcsolatos elhivatottságához. Dr. Donáth Tibor azt mondta: mindig is fontos volt számára az ismeretterjesztés, az hogy a szélesebb rétegek számára érthetőbbé tegye az anatómiát. Ez a szándék hozta létre a mára már több mint 100 ezer példányban eladott, számos kiadást megélt Donáth-féle Anatómia Atlaszt, mely elsősorban nem orvostanhallgatóknak, hanem pszichológusoknak, művészeknek, az emberi test felépítése iránt érdeklődőknek készült.

„Minden napot élményként élek meg, lelkesen és pozitívan – adott akkor betekintést alapszemléletébe, hozzátéve, hogy döntő fontosságúnak tartja a pozitív hozzáállást, és hogy lássuk meg a jót a rossznak tűnő dolgokban is. Donáth professzor mélyen hitt benne, hogy a test nem elválasztható a lélektől, ezért is végezte el a pszichológia szakot is, melynek oktatásban való alkalmazhatóságával is sokat foglalkozott. Szerinte rendkívül fontos, hogy az embernek legyen terve idős korára. A mozgás és a játék pedig életfeltétel, a szellemi frissesség megtartásának alapja. A hosszú élet egyik titka pedig, hogy az ember a dolgokat, „megoldható játék-feladatként” fogja fel – osztotta meg korábban egy hosszú élet tapasztalatait.

Fotó: Semmelweis Egyetem