Egyre több országban napirenden az eutanázia

Egyre több országában tűzik napirendre a méltóságteljes halálhoz való jog dilemmáját.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó aláírta az orvosi segítséggel elkövetett öngyilkosságot lehetővé tevő törvényt. Kaliforniában már többször próbálkoztak a mostanihoz hasonló törvény elfogadtatásával, ám a korábbi kísérletek kudarccal végződtek. A fordulatot az hozta meg, hogy három évvel ezelőtt a kaliforniai Britanny Maynard azért költözött át Oregonba, mert fájdalmas és végzetes agydaganatot diagnosztizáltak nála, s a 29 éves lány úgy döntött, méltósággal, felesleges szenvedés nélkül szeretne távozni. Az aktív eutanázia engedélyezését követelő mozgalom tagja volt, s ügye az egész országban komoly hullámokat keltett. Kalifornia után több helyen újra napirendre tűzik a kérdést, és más államokban is az engedélyezésről dönthetnek.

Amint a hvg.hu összeállításából kiderül, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban szabad az aktív eutanázia – az, hogy az orvosok maguk adják be az élet végét hozó szert –, míg Svájcban a kaliforniaihoz hasonló módon szabályozzák a kérdést. Németországban – ahol a második világháborús múlt miatt senki sem meri használni az eutanázia szót – tavaly óta ugyancsak engedélyezik a „halálhoz segítésnek” nevezett eljárást, de csak akkor, ha azt mindenféle ellenszolgáltatás nélkül hajtják végre.

A legtovább Belgium ment: a világon elsőként engedélyezi, hogy kiskorúak is kérhessenek segítséget a halálhoz, amivel hatalmas vihart kavart.

A teljes cikk a hvg.hu oldalon olvasható.