Egynapos rákdiagnosztikai központ Budapesten?

Manapság már akár egy-két nap alatt is lehet diagnosztizálni a rákot, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója pedig bízik abban, hogy hamarosan ez már itthon is lehetővé válik. Ehhez új módszerekre nincs szükség, pályázati lehetőségekre annál inkább – tette hozzá Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában.

Jelenleg ideális esetben két hét, azonban sokszor csak két-három hónap alatt végzik el Magyarországon a szükséges vizsgálatokat – fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

„Ha a beteg olyan helyre kerül először, ahol egy helyen meg lehet csinálni a diagnózishoz szükséges képalkotó, labor és szövettani vizsgálatokat, akkor a diagnosztika két hét alatt megtörténik. Ám gyakori, hogy erre nincs mód, az egyik helyen megcsinálják a labort, utána elküldik a beteget egy másik helyre a CT-t elvégezni, ahol nincs MR, akkor vár a CT-re két hetet, egy harmadik helyen az MR-re még három hetet és így tovább, vár a szövettanra, vár a molekulárpatológiai vizsgálatra – ezzel
összejöhet két-három hónap is. Közben a tumor folyamatosan nő, áttétet adhat, a terápia lényegesen összetettebb, bonyolultabb, sokkal drágább lesz, és a gyógyítási eredmények romlanak” – mutatott rá Kásler Milkós.

A főigazgató szerint ezen az időszakon drasztikusan lehetne rövidíteni.

„Az Országos Onkológiai Intézet elképzelése az, hogy kialakít az intézeten belül egy egynapos diagnosztikai központot. Ez azt jelenti, hogy
ha pályázatok révén meg tudjuk építeni ezt a centrumot, akkor el lehet jutni a rákos daganat diagnózisáig egy vagy két nap alatt” – hangsúlyozta a műsorban Kásler Miklós. Hozzátette, hogy a módszertan megvan ehhez, a korszerű terápiák pedig elérhetők itthon. Az egynapos diagnosztikai központ kialakításához helyre és pályázati lehetőségre lenne szükségük.