Egyeztetés a gyógyászati segédeszközök áfájáról

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei egyeztetésre várják a kormányzati oldal képviselőit a gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentése ügyében.

A MEOSZ és a partnerszervezetei egyeztetést kezdeményeztek a kormányzati oldal döntéshozóival, hogy közösen dolgozzák ki, milyen lehetőségek vannak a gyógyászati segédeszközök áfájának 5 %-ra történő csökkentésére. Fontosnak tartják azt is, hogy az esetleges áfa-csökkentés nyomán a költségvetés kiadási oldalán fennmaradó összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam olyan korszerű, támogatott segédeszközökre fordítsa, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

A MEOSZ hangsúlyozza: a probléma több mint egymillió embert érint, akiknek igen alacsony a jövedelmük, így a segédeszközöket terhelő 27 százalékos áfa is jelentős kiadás számukra. A MEOSZ és a partnerszervezetek – az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Magyar ILCO Szövetség és a Nemzeti Betegfórum – azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is 5% legyen. Indoklásuk szerint több mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, sokan közülük egyszerre többfélét is kénytelenek használni, sokan a jövedelmük jelentős részét egészségügyi kiadásokra fordítják, nem ritka, hogy már az önrész kifizetése is probléma a családoknak.